CG Live

Vaš pogled na grad

DIZDAREVIĆ: RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE NAJZNAČAJNIJA PJESNIČKA MANIFESTACIJA U CRNOJ GORI

Svečana akademija povodom otvaranja jubilarnih Ratkovićevih večeri poezije, održana je sinoć u velikoj sali Centra za kulturu, shodno preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela.

Okupljene posjetioce, ljubitelje pisane riječi, pozdravio je direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, koji je podsjetio na važnost manifestacije koja je danas, kako je kazao, mjesto ukrštanja kontinenata i poetika.

,,Ova manifestacija nosi ime pisca, Bjelopoljca, pjesnika koji je cijeli svoj život posvetio riječima, i mi danas živimo poetsku riječ, koja se čuje na istoku i zapadu, sjeveru i jugu. Nosi ime onoga koji je od literature zahtijevao život, koji je pisao da ne bi ,,svisnuo” od života. Nose ime onoga koji je iznad svega pjesnik”, istakao je Musić, i poželio posjetiocima ugodno druženje u gradu pod Obrovom.

Predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, u svom obraćanju je kazao da Ratkovićeve večeri poezije predstavljaju najznačajniju crnogorsku pjesničku manifestaciju, koja je, kako navodi, u svom trajanju od pola vijeka postala jedna od najuglednijih pjesničkih svetkovina u cijelom regionu.

,,Bijelo Polje, ali i cijela Crna Gora je saživljena s’ Ratkovićevom poezijom, onim stihovima koji podjednako sve nas dodiruju, na kraju i okupljaju na ovom izvorištu poetskog duha koje nas sabira na svaki 3. septembar, dan kada je Ratković rođen. Ratkovićeve večeri poezije su manifestacija koja dugotrajno svjedoči o otvorenosti Bijelog Polja i Crne Gore, jednako i u multietničkom duhu ovog grada i države“, dodao je Dizdarević.

U ime Ministarstva kulture Crne Gore, govorila je pomoćnica ministra kulture, Dragica Milić, koja je kazala da ovogodišnje Ratkovićeve večeri poezije predstavljaju veliki uspjeh, jer su organizovane u vanrednim okolnostima izazvanim epidemijom COVID-19.

,,To je pokazatelj vitalnosti kulture i njenih mogućnosti da se prilagodi i na adekvatan način odgovori brojnim problemima i izazovima, pa i ovoj pandemiji. Manifestacija nam ipak donosi brojne zanimljive, vrijedne i kvalitetne sadržaje i uspješno nastavlja da sprovodi misiju pjesničke riječi i vječne vatre stihotvorstva. Taj plamen smo dužni da održimo i u ovom vremenu koje nam je nametnulo distancu umjesto zbližavanja, osamu umjesto zajedništva. Ova svetkovina stiha predstavlja savremeni kulturni odraz bogatog nasljeđa polimlja, prostora u kojem su pisana riječ i duhovnost ostavile neizbrisive tragove“, navodi Milić.