CG Live

Vaš pogled na grad

Ministar Radulović na sastanku Stalnog savjeta OEBS-a

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović poručio je juče na vanrednoj online sjednici Stalnog savjeta OEBS-a da je eskalacija bezbjednosne situacije, usljed ruske invazije na Ukrajinu, izuzetno zabrinjavajuća, te da se Crna Gora pridružuje osudi vojnog napada na Ukrajinu.

Ponavljamo da je diplomatija jedini način da se postigne trajni mir. Vojno djelovanje nije rješenje za sukob. Mirno rješavanje sporova i uzdržavanje od upotrebe sile su osnovni principi međunarodnog prava, u skladu sa Poveljom UN i Završnim aktom iz Helsinkija. U tom cilju, Rusija mora da preduzme konkretne korake i da se pridržava svojih međunarodnih obaveza – da zaustavi vojnu operaciju i vrati se za pregovarački sto. Pozivamo Rusiju da izabere mir umjesto rata – poručio je šef crnogorske diplomatije.

Ministar Radulović je kazao da ruske akcije dovode u opasnost čitavu evropsku bezbjednosnu arhitekturu i međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Postoji samo jedan način da se riješi ova situacija, koji po mom mišljenju ne favorizuje nijednu državu učesnicu, već ima za cilj obnavljanje stabilnosti i bezbjednosti u cijelom regionu OEBS-a – poručio je šef diplomatije. Dodao je da svi moramo pokazati odgovorno ponašanje i posvećenost dogovorenim i prihvaćenim normama i principima međunarodnog prava.

OEBS predstavlja inkluzivnu i vrijednosnu platformu za rješavanje bezbjednosnih pitanja bilo koje države učesnice. Kao takvu, trebalo bi je u potpunosti primijeniti kako bi doprinijeli jačanju mira i bezbjednosti u Evropi – poručio je ministar Radulović. Ponovio je čvrstu podršku Crne Gore suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.