CG Live

Vaš pogled na grad

Ministarka Injac na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane koji se, 16. i 17. februara 2022. godine, održava u sjedištu NATO u Briselu. Sastankom predsjedava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Važnost očuvanja jedinstva i kohezije unutar Saveza predstavlja bitan preduslov uspješnog djelovanja Alijanse na planu implementacije dogovorenih mjera, a u cilju očuvanja stabilnosti evroatlantskog područja. U tom konteksu, ministri su naglasili značaj održavanja kontinuiteta procesa međusobnih konsultacija, budući da dinamika dešavanja na globalnom bezbjednosnom planu zahtijeva konstatno prilagođavanje u cilju pružanja adekvatnog i pravovremenog odgovora. Budući da Alijansa tokom proteklih godina sprovodi sveobuhvatnu adaptaciju, ministri su analizirali rezultate koji su do sada ostvareni na tom planu i dali smjernice za dalji rad, a posebno imajući u vidu predstojeći Samit koji će u junu biti održan u Madridu. Kao jedan od veoma bitnih elemenata koji će doprijenti kredibilnosti odvraćanja i odbrane, istaknuta je važnost jačanja i modernizacije NATO strukture snaga, što će unaprijediti sposobnost Saveza da pruži pravovremen odgovor na sve potencijalne bezbjednosne izazove.

Ministarka Injac kazala je da Crna Gora nastavlja posvećeno i odgovorno da doprinosi kolektivnim savezničkim naporima na planu očuvanja stabilnosti u evroatlanstkom području, i podsjetila da naša zemlja, već četvrtu godinu zaredom, učestvuje u NATO ojačanom prisustvu na istoku, gdje je u decembru upućena sedma rotacija od pet pripadnika Vojske Crne Gore. Kao jedan od jasnih pokazatelja posvećenosti naše zemlje zajedničkim vrijednostima, ona je istakla da i tokom ove godine nastavljamo sa trendom postepenog povećavanja procenta izdvajanja za odbranu, a u cilju izgradnje i jačanja neophodnih kapaciteta i sposobnosti.

Osvrnuvši se na dešavanja u neposrednom okruženju Ukrajine, ministri su još jednom potvrdili posvećenost očuvanju stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Ministri su izrazili i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uz podsjećanje da će NATO nastaviti da djeluje u dva pravca kada je u pitanju odnos prema Rusiji, a koji podrazumijeva odlučan pristup konceptu odvraćanja i odbrane uz održavanje dijaloga.