CG Live

Vaš pogled na grad

Načelnik Generalštaba OS Češke u posjeti VCG

Ministarka odbrane Olivera Injac i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, sastali su se danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Češke, generalom Alešom Opatom, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenom dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane, naglasivši da će raditi na njenom daljem unapređenju, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u okviru NATO-a.

Na sastanku generala Đurovića i njegovog češkog kolege razmatrana je saradnja u oblastima logistike, informaciono-komunikacionih sitema, kao i Hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne odbrane (HBRNO).

Delegacije oružanih snaga dvije zemlje razgovarale su i o mogućnostima zajedničke obuke u rukovanju brzim čamcima, obuke ronilaca sa akcentom na podvodni rad sa eksplozivima, pripadnika vojne policije, kao i specijalnih snaga.

Gostima iz Češke su predstavljena savremena lakooklopna vozila JLTV kompanije „Oshkosh“, čiji je Vojska Crne Gore prvi korisnik u Evropi.

Takođe, prezentovani su i vazduhoplovi VCG i kapaciteti našeg Vazdzhoplovstva.