CG Live

Vaš pogled na grad

Nastupna posjeta izaslanika odbrane R. Albanije

Novoimenovani izaslanik odbrane Republike Albanije, pukovnik Altin Kurti, boravio je danas u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac je na početku susreta sa pukovnikom Kurtijem izrazila zadovoljstvo što R. Albanija ponovo ima akreditovanog izaslanika odbrane u Crnoj Gori. Istakla je zadovoljstvo susretom, kao i dosadašnjom kontinuiranom i uspješnom saradnjom dvije susjedne države u oblasti odbrane.

Sagovornici su istakli značaj daljeg jačanja odnosa Crne Gore i Albanije kao država saveznica, ali i kao država koje dijele jasnu evropsku orijentaciju, te se saglasili da jedino zajedničkim naporima i promovisanjem evroatlantskih vrijednosti možemo doprinijeti izgradnji stabilnog i prosperitetnog regiona.

Injac je ukazala i na intenzivnu saradnju dvije države u okviru regionalnih inicijativa kao što su Američko – jadranska povelja, Balkanska namjenska medicinska jedinica, Jadransko – jonska inicijativa, Proces saradnje ministara Jugoistočne Evrope i druge. Pukovnik Kurti iskazao je zadovoljstvo povodom početka njegovog mandata, te kazao da će se zalagati da odnosi dviju zemalja na bilateralnom odbrambenom planu budu dodatno unaprijeđeni.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general–major Rajko Pešić, takođe je poželio dobrodošlicu puk Kurtiju i iskazao uvjerenje da će njegov angažman doprinijeti jačanju odbrambene saradnje između dvije države. Pešić je zaključio da smo i tokom pandemije koronavirusa zajedničkim naporima realizovali planirane bilateralne aktivnosti i iskazao očekivanje da će se njihova implementacija intenzivirati u narednom periodu.

Sa puk Kurtijem je razgovarao i zamjenik načelnika GŠVCG, puk Željko Radulović. Tokom susreta su razmjenili mišljenja o saradnji oružanih snaga dvije države i potencijalima za njeno unaprijeđenje.