CG Live

Vaš pogled na grad

Ne zaboravljamo zasluge crnogorskih iseljenika tokom borbe sa pandemijom

Uspostavljanje mostova saradnje sa našom dijasporom je dugoročna perspektiva Ministarstva vanjskih poslova i predstavlja jedan od najvažnijih segmenata crnogorske spoljne politike. Takođe, ne smijemo ni za trenutak zaboraviti zasluge naše dijaspore tokom borbe sa COVID-19. Ona, je zajedno sa medicinskim radnicima, imala važnu ulogu u ublažavanju posljedica pandemije – kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Globalnom samitu o dijaspori koji se održava u Dablinu, a čiji su domaćini Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Vlada Irske.

Kao jedan od vodećih govornika na samitu koji za cilj ima unapređenje saradnje između matičnih država i njihovih dijaspora, šef diplomatije je istakao da je Crna Gora čvrsto opredjeljena da gradi i jača veze sa svojom dijasporom s ciljem njenog uključivanja u ukupan ekonomski i društveni razvoj zemlje.

Našu opredjeljenost, kako je kazao, dokazuje usvajanje Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom, kao i formiranje Savjeta za saradnju sa dijasporom koji za cilj imaju jačanje ekonomskih, obrazovnih, naučnih, kulturnih, kao i svih drugih veza sa članovima naše zajednice u inostranstvu.

Istakavši da MVP i naša dijaspora djeluju kao bliski partneri u cilju postizanja dugoročnog i održivog razvoja zemlje, ministar Radulović je kazao da ćemo nastaviti da produbljujemo saradnju sa iseljenicima u ekonomskom smislu, što će stvoriti snagu koja će imati pozitivan efekat na sve stubove održivog razvoja – društveni, ljudski, ekonomski i ekološki.

Samit u Dablinu bio je prilika za susret sa ministrom prekomorske razvojne pomoći i dijaspore Irske, Kolmom Brofijem. Ministri su se saglasili da iseljeništvo predstavlja kapital svake zemlje, te da se ulaganje u jačanje veza, maticama uvijek vraća kroz vrijednosti kao što su znanje, iskustva i obrazovanje.

Govoreći o Evropskoj uniji, Brofi je istakao da je članstvo Irske fundamentalno za njene nacionalne interese, prije svega u kontekstu obezbjeđivanja mira i stabilnosti, ali i u sferi unapređivanja ekonomije. U tom smislu, on je ponovio da njegova zemlja snažno podržava proces proširenja, iskazavši podršku evropskom putu Crne Gore.

Ministar Radulović kazao je da ispunjavanje ciljeva iz evropske agende za našu zemlju ostaje prioritet, te na putu neophodnih reformi ne smiju postojati prečice. Ipak, kako je ponovio, neophodno je da, posebno u svjetlu novonastalih geopolitičkih okolnosti, bude apostrofiran značaj “ubrzane integracije”, te da u ovom dvosmjernom procesu EU pokaže pojačan pristup.