CG Live

Vaš pogled na grad

Novakovića pećina

Nakon Đalovića pećine, najljepšeg i najvrednijeg speleološkog objekta na području bjelopoljske opštine, počele su istražnje radnje i u Novakovića pećini, čija je unutrašnjost dosad istražena u nekih 600 metara.

Speleolog Željko Madžgalj, član Planinarsko-speleološkog društva „Akovo”, kaže da je riječ o veoma lijepoj pećini koja se nalazi u selu Muslići na lokaciji Novakovića grebeni ili Novakovića stijene, udaljenoj oko 24 kilometra od Bijelog Polja. U stvari pojašnjava Madžgalj, Novakovića pećina predstavlja prelivno vrelo rijeke Vranštice, odnosno rijeke Stožerice, kako je neki zovu.

– Kako bismo doprinijeli valorizaciji njenih vrijednosti krenuli smo u obimnije i sveobuhvatnije istraživanje Novakovića pećine.

Zajedno sa članovima kluba „Akovo” u Novakovića pećni nedavno je boravilo i dvoje speleologa iz Njemačke. Nadam se da ćemo uskoro imati podatke o starosti pećine do kojih smo došli zahvaljujući posebnim tehnikama. Imaćemo precizne podatke kao što su temperatura vazduha, vode, tla, starosti salagmita itd. – naglašava Madžgalj.

Inače, Novakovića pećina je duga oko 600 metara, na čijem kraju se nalazi sifon, tako da se pretpostavlja da se pećina dalje produžava.

– Problem je što je Novakovića pećina dosta devastirana i u njenoj unutrašnjnosti ima dosta polomljenih satalknita, što je djelo ljudskih ruku jer je ulaz u pećinu dosta pristupačan, a i ona se nalazi blizu puta Tomaševo–Vitkove staje. Jednostavna je za prolazak i ulaz ljudi koji ne vode računa o njenim vrijednostima – kaže Madžgalj dodajući da članovi speleološkog kluba „Akovo” često organizuju akcije čišćenja unutrašnjosti pećine, ali da se problem ipak ponavlja.

Madžgalj naglašava da je Novakovića pećina u odnosu na Đalovića pećinu manje ljepote i dužine, ali ističe da u svakom slučaju na lokalnom nivou mora postojati prilika da se ona valorizuje na bolji i efektniji način. Naročito sada kad je završena izgradnja regionalnog puta Slijepač most–Pavino Polje.

Autor-Zeljko Madzgalj