CG Live

Vaš pogled na grad

NOVO PRIZNANJE ZA HAJRIZA BRČVAKA

Humanista Hajriz Brčvak dobitnik je priznanja “Husein-paša Boljanić”, koje dodjeljuje Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori upostavio je priznanje “Husein-paša Boljanić” prošle godine povodom obilježavanja 450 godina Husein–pašine džamije. Priznanje se dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su dali poseban doprinos u radu zajednice i promovisanju i širenju opšteg dobra, kao i službeniku Islamske zajednice za odgovoran, savjestan i požrtvovan rad.

“Mešihat Islamske zajednice je stava da je hadžija Hajriz Brčvak humanitarnim radom u prethodnom periodu, a posebno u ovoj godini koja je obilježena teškim izazovima pokazao humanost, altruizam i moralne vrijednosti koje mogu poslužiti kao uzor. On je promoter čovjekoljublja u vremenu kad se na sva vrata promoviše materijalizam kao sistem vrijednosti”, navodi se u odluci Mešihata, prenosi Anadolija.

Brčvak je tokom epidemije koronavirusa donirao medicinsku opremu i novac brojnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, Sandžaku, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

Priznanje “Husein-paša Boljanić” dobila je i službenica Mešihata Islamske zajednice Refika Tuzović. U odluci se navodi da Tuzović godinama daje nesebičan doprinos u rješavanju pravnog statusa vjerskih službenika i uposljenika.

“Njen rad i angažman na tom polju je znatno doprinio institucionalnom učvršćivanju zajednice i rješavanju penzijsko-invalidskog pitanja službenika”, navodi se u odluci.