CG Live

Vaš pogled na grad

NUHODŽIĆ: ĐALOVIĆA PEĆINA POSTAĆE TURISTIČKA ATRAKCIJA

Od početka prošle godine, kada je formirana kao samostalan organ državne uprave, u realizaciju kapitalnih projekata širom Crne Gore Uprava javnih radova je investirala više od 100 miliona eura. Kako je u razgovoru za Pobjedu kazao direktor ove institucije Rešad Nuhodžić, prepoznati su kao jedan od vodećih nosilaca razvoja države, o čemu najbolje govori podatak da je njihov budžet za ovu godinu povećan čak za 37,5 odsto u odnosu na prethodnu i iznosi 87 miliona eura.

Jedan od prioritetnih projekata je i valorizacija Đalovića pećine, imajući u vidu brojne benefite, koje će jedan tako moderan kompleks donijeti bjelopoljskom kraju, sjeveru i cijeloj zemlji.

“Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 23 miliona eura. Po završetku svih radova Đalovića pećina, sa klisurom i kompletnim bistričkim područjem, postaće poznata u cijelom regionu i Evropi, jer zaista posjeduje izuzetne prirodne ljepote”, kazao je Nuhodžić i dodaje da već dvije godine Đalovića klisura predstavlja veliko gradilište, gdje se iz dana u dan stvaraju uslovi za turističku prepoznatljivost. “Upravo smo prije nekoliko dana završili izgradnju oko 5,7 kilometara puta Bistrica – Manastir Podvrh, u koji je uloženo oko 4,2 miliona eura. U toku je rekonstrukcija puta od magistrale do Bistrice, sa izgradnjom mosta na rijeci Bistrici, što će omogućiti kompletiranje moderne i bezbjedne dionice od oko 16 kilometara.

Saobraćajnicom se stiže do žičare, za koju su već montirani prvi stubovi i polazna stanica. Žičara će sadržati dvije gondole i imaće kapacitet od 75 putnika na sat, a sama vožnja preko Đalovića klisure predstavljaće posebnu atrakciju za posjetioce”, objašnjava Nuhodžić. Nedavno su počeli i sa prvom fazom uređenja platoa ispred pećine. Projekat obuhvata i uređenje unutrašnjosti pećine, postavljanje specijalnih staza i osvjetljenja, na način koji će obezbijediti da njene prirodne ljepote ostanu netaknute. “U pripremi je i izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice, kao i kompletne elektro i vodovodne infrastrukture”, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima izuzetni rezultati ostvareni su kroz program saradnje sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, zahvaljujući kojoj su od 2016. godine već izgradili sedam vrtića – tri u Podgorici i po jedan u Bijelom Polju, Tivtu, Golubovcima i Tuzima, vrijednosti oko 13 miliona eura, a nedavno su počeli radovi na još dva – u Podgorici i Pljevljima. U toku je priprema projektne dokumentacije za nove predškolske objekte i u drugim opštinama.

Kako najavljuje obrazovni sistem će naredne godine dobiti još jedan moderan objekat, a riječ je o Osnovnoj školi “Dušan Korać“ u Bijelom Polju, koji će ujedno koristiti i muzička škola. “Projektovana da primi oko 1.200 đaka u dvije smjene i vrijednosti od 5,4 miliona eura, nova bjelopoljska škola predstavlja jedan od najvećih projekata Vlade na sjeveru”, naglašava Nuhodžić.