CG Live

Vaš pogled na grad

OD SAKUPLJANJA LJEKOVITOG BILJA MOŽE SE SOLIDNO ZARADITI

U skladu sa planiranim aktivnostima projekta PORALIST – Protektivna opservacija regionalnog areala ljekovitog bilja kao žive prekogrančne infrastrukture održivog turizma, u subotu 29. avgusta 2020. godine u press centru hotela Franca održan je trening za sve zainteresovane sa teritorije opštine Bijelo Polje.

Direktor NVO Multimedijal Montenegro Željko Đukić prisutnima je uputio riječi dobrodošlice i pritom izrazio zadovoljstvo što je nakon više treninga i edukacija na red došla tema o organizovanom otkupu ljekovitog bilja.

„Ovu priliku koristim da saopštim zainteresovanim građanima koji se već bave ili onima koji planiraju da se bave sakupljanjem ljekovitog bilja, kojeg ima u velikim količinama na teritoriji Bijelog Polja da mogu svoj rad varolizovati i kroz taj posao obezbijediti ekonomsku održivost, u saradnji sa firmom ’’Herbal Montenegro’’ koja se bavi otkupom, djelimično preradom i izvozom ljekovitog bilja sa teritorije Crne Gore“, rekao je Đukić.

On je podsjetio na brojne zaključke tokom aktivnosti na projektu da ljekovito bilje nije prepoznato kao potencijalni izvor prihoda i da na sjeveru postoji veoma mali broj sakupljača ljekovitog bilja te iskazao uvjerenje da će u narednom periodu situacija biti drugačija.

„Ljekovito bilje je značajno u tradiocionalnoj medicini, potencijal ima u gastronomiji a posebno je značajno što postoji mogućnost da se izvozi u velikim količinama. Upravo danas Herbal Montenegro firma koja je fokusirala svoj posao otkupa na centralni i južni region države može svjedočiti tome. Ljekovito bilje kao što su jagorčevina, rastavić, zova, kleka, iva, majčina dušica, sporiš i mnoge druge su upravo dostupne u prirodi na teritoriji naše opštine, čak neke od njih su možda upravo i u vašem dvorištu.“, naveo je Đukić.

Jedan od zaključaka ovog projekta je i da bez obzira što imamo velika bogatstva koja su prilično očuvana, posebno na sjeveru Crne Gore, što je i poznato nakon istraživanja koja su sprovodena u Crnoj Gori od strane Instituta ’’Josif Pančić’’, na čijem je čelu gospodin Slavoljub Tasić, poblem je u nezainteresovanosti građana koji nijesu prepoznali interes sakupljanja, prerađivanja i kasnije ljekovitog bilja.

Ispred Instituta ’’Josif Pančić’’ prisutnima se obratio Slavoljub Tasić koji je govorio o komercijalnim aspektima sakupljanja i uzgajanja ljekovitog bilja, kao i o mogućnostima uspostavljanja saradnje sa individualnim sakupljačima.

On je istakao da se već radi na mapiranju ljekovitog bilja po lokacijama i da se pravi baza podataka kako bi to sve bilo dostupno online.

Tasić je sugerisao da je jedan od ključnih zadataka edukacija planinarskih vodiča, kako bi posjetiocima mogli pokazati ljekovito bilje datog kraja. U komercijalnom smislu istakao je važnost povezivanja sakupljača bilja sa preduzetnicima, kao i formiranje zadruga, tj. klastera sakupljača ljekovitog bilja.

Ispred kompanije ’’Herbal Montenegro’’ učesnicima treninga se obratila Jelena Žižić, direktorica firme.

Ta kompanija se od 2013. godine bavi otkupom i djelimično preradom ljekovitog bilja, prizvodnjom eteričnih ulja, kao i edukacijom sakupljača. Tokom višegodišnjeg rada uspjeli su da formiraju otkupne centre u Tuzima, Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću, u kojima se vrši otkup žalfije, mašine (islandskog lišsaja), jagorčevine, lipe, srijemuša, a od naredne godine na ovom spisku će se naći maslačak. Svoje proizvode već izvoze za Njemačku i Francusku, a nakon planiranog povezivanja sa sjevernim regionom i formiranja otkupnih centara planirano je i širenje asortimana ljekovitog bilja, koje se može sakupljati na sjeveru, gdje su prisutni: glog, rastavić, zova, imela, virak, iva… Kao pozitivne primjere proizvođača za regionalno i evropsko tržište, Žižić navodi Bugarsku i Albaniju, čija iskustva Crna Gora može da primijeni.

„Sakupljači su najvažnija karika u lancu proizvodnje ljekovitog bilja i konstantno treba raditi na njihovoj edukaciji kako bi se došlo do cilja stalnog održivog sakupljanja“, kazala je Žižić.

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje, sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i NVO Multimedijal Montenegro.

FOTO: Wproduction