CG Live

Vaš pogled na grad

Održane bilateralne konsultacije o NATO pitanjima Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Političke konsultacije o NATO pitanjima Crne Gore i Sjeverne Makedonije održane su danas u Podgorici. Delegacije su predvodili generalni direktori za NATO i politiku bezbjednosti u ministarstvima vanjskih poslova dvije države Vladimir Vučinić i Katerina Stavreska.

Tokom konsultacija su razmotreni prioriteti Crne Gore i Sjeverne Makedonije u okviru NATO, trenutna bezbjednosna situacija u Evropi, kao i mogućnosti dalje saradnje, kako unutar NATO-a, tako i različitih regionalnih inicijativa, kao što je Američko-jadranska povelja (A5).

Generalni direktor Vučinić je istakao da druge konsultacije od članstva Sjeverne Makedonije u NATO predstavljaju primjer pravog savezništva između dvije države, te da upravo one potvrđuju odlične sveukupne bilateralne odnose. Kroz zajednički angažman u okviru Alijanse dodatno učvršćujemo naše odnose, ali i naš doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti i stabilnosti evroatlantskog prostora. Vučinić je posebno istakao značaj regionalne saradnje i, u tom pogledu, naglasio da će upravo ovogodišnje predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom Crne Gore biti fokusirano na evropske i evroatlantske integracije država regiona i praktičnu saradnju i podršku državama u tim procesima.

Sagovornici su se tokom konsultacija osvrnuli i na pitanje situacije u Ukrajini i istakli punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica, kao i spremnost da se nastavi s podrškom. Takođe, zajednički je konstatovano da je, u svijetlu ovih dešavanja, potrebno da se više fokusa u NATO-u posveti i pitanju regiona Zapadnog Balkana. S tim u vezi, istaknut značaj zajedničkih i individualnih inicijativa u okviru Alijanse, ali i ka EU, koje imaju za cilj ubrzanje procesa evropske i evroatlantske integracije regiona i podrške državama na tom putu.

Generalna direktorica Stavreska naglasila značaj saradnje sa Crnom Gorom i još jednom zahvalila na podršci koja je pružena Sjevernoj Makedoniji kako tokom pristupnog procesa, tako i nakon članstva u NATO. Ukazala da upravo ovakav odnos predstavlja najbolji primjer regionalne saradnje i međusobne podrške ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Ponovila značaj članstva Sjeverne Makedonije za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i posvećenost Vlade politikama i vrijednostima Alijanse.