CG Live

Vaš pogled na grad

ON – LINE RADIONICA O STARIM ZANATIMA I KREATIVNIM INDUSTRIJAMA

Uvažavajući trenutnu situaciju i ograničenja prouzrokovana pandemijom korona virusa, NVO Multimedijal Montenegro i RRA Zlatibor, organizuju on-line radionicu koja će se baviti temom razvoja ruralne ekonomije kroz vrednovanje prirodnih resursa i potencijala prekograničnog područja. Radionica će biti održana u petak, 7. avgusta 2020. godine, od 12:00-14:00 časova, putem video poziva (Skype).

Na radionoci će biti reči o tome na koji način stanovništvo koje živi u ruralnim područjima i upućeno je na sakupljanje lekovitog bilja, kroz negovanje starih zanata i kulturnog identiteta područja, može iskoristiti prirodne potencijale za unapređenje svog ekonomskog položaja. S tim u vezi, osvrnućemo se i na pojam kretivnih industrija, koje u poslednje vreme i u Srbiji i u Crnoj Gori, generišu sve veći broj zaposlenih i beleže značajn rast. Kako je sa demografskog aspekta, učešće žena angažovanih u kretivnim industrijama znatno veće nego učešće muškaraca, razumljiva je namera da se žene iz seoskih područja osnaže tako da svoje umeće i znanje iskoriste na što bolji način i ostvare prihode, unapređujujući tako kvallitet života. Koliko je marketing važan, na koji način se stimuliše bavljenje kreativnim industrijama, koji su aktuelni programi za podršku ovom sektoru i zašto je važno povezivanje sa ostalim sektorima, samo su neka od pitanja kojima ćemo se baviti na on-line radionici.

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje, sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i NVO Multimedijal Montenegro.

U prilogu Vam predstavljamo agendu radionice i molimo Vas da potvrdu svog učešća i skype
name dostavite na adresu poralist@rrazlatibor, najkasnije do 5. avgusta 2020. godine, kako
bismo sve balogovremeno pripremili za uspostavljanje video poziva.

Diversifikacija tradicionalnih zanata i kulturnog identiteta u funkciji razvoja ruralne ekonomije
7. avgust 2020. godine, u 12.00 časova

AGENDA RADIONICE
11:45 – 12:00 Pozivanje učesnika
12:00 – 12:10

Uvodno obraćanje
Željko Đukić, NVO Multimedijal Montenegro
12:10 – 13:30

Šta su kreativne industrije?
Na koji način ruralna područja valorizuju potencijale kroz kreativne
industrije?
Kako iskoristit lekovito bilje kao resurs?
Marketing i valorizacija kroz sinergiju sa drugim sektorima
Raspoloživi fondovi i podrška za stare zanate
Nikola Radončić, nacionalni konsultant za kreativne industrije Crne Gore

PORALIST projektni tim
13:30 – 14:00 Diskusija i zaključci