CG Live

Vaš pogled na grad

OSI SU KONKURENTNA RADNA SNAGA CRNOGORSKOG TRŽIŠTA RADA, INOVACIJE I IT TEHNOLOGIJE MOGU OMOGUĆITI OSI POTPUNU SAMOSTALNOST!

Nevladina organizacija Multimedijal Montenegro predstavila je danas nezaposlenim osobama sa invaliditetom mogućnosti za obuku i zaposlenje kroz projekat “Novi pristup zapošljavanja osoba sa invaliditetom” koji je počeo sa relazacijom 15. jula i trajaće 12 mjeseci.

Za osam OSI sa teritorija Bijelog Polja i Berana predviđena je teorijska i praktična obuka na teme multimedijalne produkcije, internet trgovine i marketinga.Partnerske organizacije na projektu je NVO Sjeverna Zemlja iz Berana čiji je direktor Marinko Barjakteravić danas prisustvovao prezentaciji.

Cilj današnjeg okupljanja je, kako su istakli iz Multimedijala, da predstave mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom u sektorima multimedijalne produkcije i IT sektora.

Jadranka Rakonjac iz bjelopoljskog Zavoda za zapošljavanja iskazala je posebno zadovoljstvo što se jedan ovakav projekat organizuje u Bijelom Polju.

“Jedna od aktivnosti na ovom projektu je informisanje svih zainteresovanih kandidata o samom programu, načinu obuke, uslovima za učešće, o tome šta ćete naučiti i mogućnostima nakon završetka ovog projekta. Zbog toga smo danas ovdje”, kazala je Rakonjac ističući da će izvođač i partner na projektu imati punu podršku ZZZ-a.

Barjaktarević je kazao da se radi o značajnom projektu za dvije opštine na sjeveru, jer se radi o novim mogućnostima.

“Uključeni u projekat će imati priliku da se obuče za nešto što se zaista traži i što je naša budućnost.”, naveo je on ističući da OSI u multimedijalnoj produkciji ne zaostaju za osobama koji nemaju invaliditet.

“Mislim da će ovaj projekat dokazati da OSI imaju svoje mjesto na tržištu rada i šansu za zaposlenje ”, rekao je Barjaktarević.

Projekat finansira Zavoda za zapošlavanje u okviru grant šeme za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom sa čije evidencije će, shodno interesovanju i afinitetima, osam OSI, kroz tri mjeseca pohađati obuku iz oblasti multimedijalne produkcije (grafički dizajn, priprema za štampu, video produkcija), zarada preko internet platformi (Youtube monetizacija, Drop Shipping), Internet marketing (facebook i instagram promotivni alati, Google AdWords, Payoneer procesuiranje kartica). OSI uključene u projekat će tokom tri mjeseca imati praktičnu obuku kroz koju će naučiti sledeće: Izrada loga, Štampa izrađenog dizajna, Izrada kratkog video klipa, Objavljivanje materijala na Youtube platformi, Fotografisanje predmeta, objekata i ljudi. Uspostavljanje DropShipping naloga.

Projekat je previđen za OSI starosne dobi između 18 i 45 godina , sa umjerenim i lakšim invaliditetom bez psihičkih oštećenja uz minimum završenu srednju školu i elementarno poznavanje rada na računaru.

“Tokom trajanja obuke u vremenu od tri mjeseca osam OSI uključenih u realizaciju projekta će primati nadoknadu u iznosu od 115.95 eura. Nakon obuke pet lica koje uspješno završe tromjesečnu obuku će biti zaposleno po ugovoru o radu na period od šest mjeseci sa mjesečnom bruto zaradom u iznosu od 455 eura. Nakon isteka šest mjeseci za minimum tri lica ugovor o radu će biti produžen na period od 9 mjeseci.”, kazao je Željko Đukić direktor Multimedijala.

Đukić je pojasnio da im je namjera da kao organizacija koja je velikim dijelom posvećena mladima, kroz omladinsku viziju razvoja društva pomognu osobama sa invaliditetom da osnaže svoje kapacitete, da se zaposle ili osamostale uz poznavanje i upotrebu modernih tehnologija.

Prema njegovim riječima, cilj je doprinijeti većoj socijalnoj i ekonomskoj inkluziji OSI uz pružanje jednakih mogućnosti zapošljenja mladih sa invaliditetom, sa sjevera Crne Gore

„Uspostavljanje održivih mehanizama za pružanje kvalitetne obuke, prakse i zapošljavanja lica sa invaliditetom, uz povećanje svijesti javnosti o potrebama i pravima istih, te benefitima i mogućnostima (samo) zapošljavanja ovih lica, naročito mladih je specifičan cilj projekta”, naglasio je Đukić.

Namjera je da pokažu da su OSI konkuretna radna snaga crnogorskog tržišta.

“Da pokažemo da su OSI jednako inteligentne, vrijedne i radne koliko i oni koji nemaju nikakv oblik invaliditeta”, istakao je on istučući da je obuka (ne i zaposlenje) moguća za više OSI nego što je to predviđeno budžetom.

Istakao je da će učesnici projekta praktična znanja i vještine usvajati od ljudi koji se time svakodnevno bave i u koji su najbolji u svom poslu u Bijelom Polju.

“Omladinske svjetske trendove ćemo staviti u funkciju, i znanja i vještine koje smo godinama usvajali želimo da prenesemo licima koji žele da rade ili pokrenu sopstvene biznise. Pokrenuli smo i kampanju kojom želimo da kažemo da osobe sa invaliditetom zaista jesu i vrijedne i jednako dobri radnici kao i one bez ikakvog invaliditeta. Jednaku šansu zaslužuju svi koji žele da rade. Imamo veliki broj potpuno zdravih osoba koji nemaju želju da rade i ja to smatram većim invaliditetom”, kazao je Đukić.

Pojasnio je zainteresovanim licima šta će biti predmet obuke, a tiču se izrada video i foto materijala, internet trgovine, oglašavanje putem socijalnih mreža, izrada sajtova

“Nije teško niti komplikovano kako se čini, potrebno je da vas i trunku zanima. Ako vas ne zanima mi vam onda tu ne možemo pomoći. Ako vas zanima nešto novo, sigurni smo da ćete za tri mjeseca steći potrebna znanja za rad”, kazao je Đukić.

On je dodao i da će se kroz projekat dobaviti i nova oprema za rad učesnika na projektu i da će se krenuti u jedan nov proizvodni proces p kreativne industrije.

Od polaznika će se zahtijevati puno pohađenje obuke a nakon završetka biće odabrano pet odnosno tri najuspješnija koji će nastaviti angažman.

“Naučićete nešto novo, imaćete kompletnu opremu za rad i bićete osposobljeni za rad u nekoj firmi ili da pokrenete samostalan biznis, zahvaljući institucionalnim podrškama”, zaključio je Đukić.

Prezentacija poput ove u Bijelom Polju biće početkom septembra održana u Beranama.