CG Live

Vaš pogled na grad

PUT PREMA POTRKU ČEKA SANACIJU

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka u Potrku je asfaltiran put od Tomaševa (od kuće Tapuškovića gdje se skreće za Potrk) do mjesta Stojkovac, odnosno do granice sa mojkovačkom opštinom. Od tada, uz neznatne intervencije, gotovo da nije bilo ozbiljnije popravke ovog puta, pa mještani kao i zavičajci koji se Potrku ljeti vraćaju, ali i oni kojih je sve manje, a koji su svoju sudbinu vezali za opstanak na rodnim ognjištima, negoduju i traže da se put što prije osposobi i omogući normalno saobraćanje, piše “Dan”.

“Pomenuti putni pravac je višedecenijskom upotrebom, bez adekvatnog održavanja, a naročito eksploatacijom šuma, odnosno odvoženjem drvne građe, gotovo u potpunosti uništen, a na pojedinim mjestima jedva je prohodan! Put je od Stojkovca, preko Oboda i Cera, povezan sa Krscem, čime putni pravac dobija i na regionalnom značaju, a put od Tomaševa (Tapuškovića), preko Potrka i Cera, do Mojkovca, skraćuje za petnaestak kilometara put od Pljevalja (preko Slijepač mosta) do Mojkovca”, kaže Mirko Bošković, koji sa suprugom i četvoro maloljetno djece živi u zaseoku Cernik.

Prije nekoliko godina kada je zbog odrona kod Rogovog krša, iznad Slijepač mosta, glavni magistralni put prema Podgorici i jugu bio u višednevnom prekidu, kompletan saobraćaj odvijao se preko Potrka.

“To je dodatno uništilo put, koji, i pored brojnih obećanja lokalnih vlasti, nije ozbiljnije saniran. Uzaludni su bili naši apeli koje smo u viđe navrata upućivali nadležnima u Opštini kako bi se problem sa skoro uništenim putem riješio. Međutim, sve je ostalo na obećanjima ili na sitnijim intervencijama, što su prve kiše neutralisale. Dodatnu nevolju u rješavanju ovog problema predstavlja i nefunkcionisanje Mjesne zajednice u Potrku, iako je formirana prije sedam-osam godina” pričaju mještani koji nijesu u stanju da sami riješe problem nefunkcionisanja MZ, a nadležni u Opštini im u tome ne pomažu.

Loša putna infrastruktura jedan je od glavnih razloga potpune pasivizacije ovoga područja, pa je Potrk, nekada najbrojnije selo bivše Šahovićke opštine u poratnom periodu (poslije Drugog svjetskog rata brojao preko 850 stanovnika i sa oko 150 učenika u četvororazrednoj školi) sada naseljen sa nekoliko desetina uglavnom staračkih domaćinstava, a u ovdašnju školu pohađa jedan učenik.

“Veliki problem mještanima Potrka pričanjava i često nestajanje struje, ali s obzirom na to da je u toku rekonstrukcija elektro-mreže (umjesto dotrajalih drvenih stubova ugrađuju se betonski) Potrčani se nadaju da će im makar taj problem uskoro trajno biti riješen. Radovi na elektro-mreži su jedina investicija u poslednjih nekoliko decenija u našem kraju”, kažu mještani Potrka.

Podsjećaju i da je akcijom mještana i uz pomoć nadležnih u opštini, u Potrku prije desetak godina sagrađena kapela, čime je znatno olakšano obavljanje sahrana i obreda.

U Područnom odjeljenju OŠ „Krsto Radojević” u Potrku nema đaka otkako je jedina učenica Anđela Bošković ove školske godine završila četvrti razred. Njeni roditelji Mirko i Zorica uputili su zahtjev nadležnima da im se odobri da njihovo dijete u Potrku pohađa i peti razred. Time bi se održao kontinuitet školstva u Potrku (još od 1896. godine, kada je prva škola otvorena u Obodu, u kući Fuštića), jer njena mlađa sestra započinje školovanje školske 2021/2022. godine.