CG Live

Vaš pogled na grad

Saopštenje Ministarstva odbrane povodom neistina iznesenih u članku lista Pobjeda “Ko je kriv za fakturu od 160 hiljada eura?” (objavljen 27.12.2021. godine)

U lista Pobjeda je 27.12.2021. godine objavljen članak “Ko je kriv za fakturu od 160 hiljada eura?”, koji obiluje tendencioznim navodima, sa očiglednim ciljem da se obmane javnost i diskredituju Ministarstvo i ministar odbrane.

Međutim, znajući da je javnost prepoznala maliciozne namjere ove propagandne kampanje vođene u protekloj godini protiv Ministarstva odbrane Crne Gore i ministarke Olivera Injac, ovo saopštenje objavljujemo na zvaničnoj stranici kako crnogorska javnost ne bi ostala uskraćena za istinu, jer težimo da isključivo saopštavamo činjenice i na taj način doprinosimo suzbijanju dezinformisanja i širenja „lažnih vijesti“ u Crnoj Gori.

Naime, na adresu Ministarstva odbrane Crne Gore je krajem decembra 2021.godine, dostavljena faktura u iznosu od 160.000 eura za troškove goriva nastale u toku školovanja kadeta na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Atini. Napominjemo da je u pitanju dugovanje po stvorenim obavezama iz perioda od više od deset godina (kao što je i u samom članku navedeno), te da najstarija obaveza datira iz 2010. godine.

Ovim saopštenjem informišemo javnost da se ministarka odbrane Crne Gore obratila ministarstvu odbrane Grčke 27.12.2021.godine sa zahtjevom za dostavljanjem informacije u vezi navedene fakture, a u skladu sa Protokolom o vojnom obrazovanju kadeta iz Crne Gore.

Povodom tog zahtjeva smo 15. marta 2022. godine dobili pismo ministra nacionalne odbrane Grčke, gospodina Nikolaosa Panagiotopoulosa, sa zvaničnim stavom Ministarstva nacionalne odbrane Grčke u vezi dugovanja Ministarstva odbrane Crne Gore, po osnovu obuke kadeta na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji.

U pismu ministra nacionalne odbrane Grčke se nedvosmisleno potvrđuje da su pojedinačni računi za utrošeno gorivo u procesu obuke kadeta na Vazduhoplovnim vojnim akademijama, morali biti dostavljani svake godine i pokrivati godišnji utrošak goriva – umjesto jednog skupnog računa koji pokriva cjelokupni period od nastanka prve obaveze do datuma dostavljanja.

Ministarstvo odbrane Crne Gore nema informaciju koji su razlozi za dostavljanje fakture sa ukupnim iznosom (po prvi put nakon više od deceniju), a ne na godišnjem nivou (kao što je predviđeno važećim Protokolom između Ministarstva nacionalne odbrane Grčke i Ministarstva odbrane Crne Gore o podršci vojnom obrazovanju kadeta iz Crne Gore).

U duhu odlične saradnje ministarstava tokom mandata ministarke Injac, ministar nacionalne odbrane Grčke je izrazio „žaljenje zbog neprijatnosti“ koje je faktura mogla prouzrokovati ministarki i Ministarstvu odbrane Crne Gore, kao i namjeru da se pitanje desetogodišnjeg dugovanja na zadovoljavajući način riječi.

Ministar nacionalne odbrane Grčke je pismom potvrdio namjeru da dalje razvijamo i proširujemo odličnu i dugogodišnju bilateralnu odbrambenu saradnju, uz naglašavanje značaja obrazovanja kadeta na Vojnim akademijama u Grčkoj.

Imajući u vidu navedeno, očigledno ne stoji konstatacija da su na bilo koji način ugrožene crnogorske pozicije unutar NATO i korektni odnosi sa partnerskim državama.

Vodeći se konstatacijama iz zvaničnog pisma ministra odbrane Grčke, cilj ovog saopštenja je da informiše javnost, da su netačni navodi da je „faktura iz Grčke najbolji pokazatelj koliko je Ministarstvo odbrane, prvenstveno zahvaljujući ,,nesnalaženju“ ministarke, ugrozilo crnogorske pozicije unutar NATO i korektne odnose sa partnerskim državama“.

Ovim putem obavještavamo javnost da dva ministarstva nastavljaju da unaprijeđuju saradnju, te da je trenutno je u fazi usaglašavanja Plan bilateralne saradnje sa Ministarstvom odbrane Grčke za 2022. godinu, čije se potpisivanje uskoro očekuje, a da se intenzivno realizuju aktivnosti različitih vidova obuka i saradnje između oružanih snaga Grčke i Crne Gore.