CG Live

Vaš pogled na grad

SRD “SINJAVAC”: LIM SE MORA ZAŠTITI

Predstavnici SRD „Sinjavac” Ismet Softić i Aljo Ećo kažu da problemi sa zagađenjem rijeke Lim ne prestaju a, kako ističu, dokaz za to je što poslednjih desetak dana površinom rijeke pliva bijela pjena, kao i peruške od živine. Softić i Ećo navode da se SRD „Sinjavac” bori da sačuva floru i faunu rijeke ali da gube snagu kad je u pitanju, kako ističu, sad već evidentna „borba sa vetrenjačama”, piše “Dan”.
Oni pozivaju nadležne državne isntitucije da spriječe dalje uništavanje Lima.
“Danima upozoravamo nadležne da se nešto ružno dešava u Limu, da nam rijeku na oči zagađuju i uništavaju, da se vrši pomor ne samo ribljeg fonda već i flore i faune, ali niko ni prstom neće da mrdne. Šta se ovo dešava i kakva je to sila u pitanju teško je objasniti. Jedino što je u ovoj situaciji evidentno jeste da se Lim, jedna od najlješih naših rijeka, i nekada bogata ribom, prosto uništava a da mi ne možemo ništa da uradimo”, naglasio je Ećo.
Ismet Softić kaže da je Lim danima mutan, bijela pjena pluta površinom vode u kojoj su primjete peruške živine, a s vremena na vrijeme okolinom se širi nesnosan smrad.
“Sve to najčešće se dešava nakon kiše, kada se Lim prirodno zamuti. To vjerovatno vlasnici klanica, ali i farmi kokošaka i piladi, iskoriste pa bez ikakve kontrole u rijeku ispuste otpadne vode. Ovaj problem je naročito izražen od centra grada nizvodno prema Prijepolju, odnosno tokom koji ide kroz nekadašnju industrijsku zonu u Nedaksuima, pa dalje kroz Potkrajce, Sutivan i Metanjac. Kako smo inače čuli na jednom od sastanaka u Sekretarijatu za rurarlni razvoj, kad je bila riječ o zaštiti ne samo Lima već i ostalih naših bjelopoljskih rijeka, na prostoru bjelopoljske opštine ima preko 3.000 kanalizacionih cijevi direktno povezanih u rijeke, a najviše ih je na Limu. Sve to je lako utvrditi da hoće oni kojima je to posao”, kaže Softić.
On dodaje da ribe u Limu i dalje ima, iako u manjim količinama.
“Ribolovci zbog svih ovih problema negoduju, i obraćaju nam se, ali mi smo nemoćni. Da žele nadležni da riješe ovaj problem, riješili bi ga za 24 sata. Ovako Lim je postao pravi kanal otpadnih voda”, navodi Softić.
Iz SRD „Sinjavac” ističu da oni rade sve što je u njihovoj moći da zaštite Lim.
“Kilometrima od Goje uzvodno očistili smo obale i sada ni papirić ne možete naći. Čistili smo i čamcima, i sa smećem se evo polako uspijevamo izboriti ali sa ovom hemijom koja teče niz Lim ne uspijevamo”, kazao je Aljo Ećo.
Softić dodaje da nemaju dobru sradnju sa inspektorom za vode čije je sjedište u Beranama, ali imaju odličnu saradnju sa inspektorom za ekologiju, službenicima Centra bezbjednosti, te gradonačelnikom Petrom Smolovićem.
“Lokalna uprava nam je poklonili čamac sa motorom, kako bismo vršili kontrolu, i obezbjedila platu za dva ribočuvara, od četiri koliko ih imamo. Platu za jednog ribočuvara obezbijedio nam je humanista Hajriz Brčvak”, ističe Ismet Softić.