CG Live

Vaš pogled na grad

ŠTA VI MISLITE, ČUČAVAC ILI WC ŠOLJA?

Zanima nas vase mišljenje, šta više volite vidjeti u toaletu restorana ili kafića, šta je praktičnije I higijenski prihvatiljivije, “WC šolja” ili čuveni “čučavac”

Posebno nas interesuje mišljenje pripradnica ljepšeg pola koje često u nekom popularnom ugostiteljskom objektu u toaletu zateknu nered I nijesu u mogućnosti da obave “nuždu”

Vjekovima su ljudi osnovnu fiziološku potrebu obavljali čučeći.
U današnje doba luksuznih navika, čučavcu se govori kao o staromodnom i neudobnom sanitarnom elementu. Međutim, prema najnovijim istraživanjima, upravo je sedeći položaj tokom vršenja nužde odgovaran za brojne bolesti današnjice.
U izraelskom časopisu Journal of Medical Sciences objavljena je studija o tome da je upravo sedeći položaj prilikom pražnjenja creva kriv za visoku stopu oboljevanja od hemoroida, upale crjeva, raka debelog crjeva i Kronove bolesti.
Veliki broj srčanih udara i smrti događa se upravo u toaletima. Izraelski ljekar, Berko Sikirov je više od 20 godina proučavao posledice prekomernog naprezanja tokom vršenja nužde u sedećem položaju. Objavio je članak u kojem opisuje povezanost naprezanja i srčanog udara. Bolesnici koji pate od akutnih koronarnih bolesti posebno su ugroženi.
Klasičan način pražnjenja crjeva – sjedenje na WC šolji, je neprirodan položaj koji za potiskivanje sadržaja iz creva zahtjeva korišćenje mišića dijafragme i nepotrebno napinjanje. Dok prilikom pražnjenja čučeći, bedra pritiskaju trbuh što olakšava pražnjenje i smanjuje potrebu za napinjanjem.
U položaju čučnja dolazi do ispravljanja rektuma, što omogućava jednostavnije i temeljnije pražnjenje creva, dok se vršenjem nužde u sjedećem položaju sadržaj crjeva ne može u potpunosti isprazniti. Rezultat toga može biti i češća potrteba da se ide u WC.
Mnogo puta smo se uverili da od male djece, zbog njihovih instinktom vođenih postupaka, možemo puno da naučimo. Tokom vršenja nužde djeca će instinktivno čučnuti kako bi ispraznila sadržaj creva, a taj je prirodni instinkt nažalost kod odraslih potisnut u drugi plan, piše “Alternativa za vas”.
Zanimljivost vezana za korištenje čučavca dolazi iz Japana. Svi znamo da je Japan tehnološki div, ali čučavac je kod njih, posebno kod starije populacije još uvjek neizostavan dio kupatila. Osim zdravstvenih i higijenskih prednosti koje donosi čučeći položaj, Japanci kažu da tako “štede vreme”.
“Zahvaljujući čučanju tokom obavljanja velike nužde, vreme koje provodimo u obavljanju fizioloških potreba znatno je skraćeno, što nam ostavlja više vremena za izvršavanje obaveza kao i za druženje s porodicom i prijateljima”, kažu u Japanu.