CG Live

Vaš pogled na grad

U BIJELOM POLJU I DALJE PRISUTNE DIVLJE DEPONIJE, NADLEŽNI NEĆE TOLERISATI NEODGOVORNO PONAŠANJE GRAĐANA

Na području Opštine Bijelo Polje evidentiran je veliki broj divljih deponija i to je problem na koji ekološke organizacije upozoravaju poslednjih godina. Posebno su ugrožene rijeke, u koje se baca sve i svašta. Brojni ljubitelji Lima kažu da je situacija katastrofalna, da su korito i obale ove rijeke zatrpani smećem i da je stvoreno na desetine mini – divljih deponija, piše “Dan”.

Najnoviji slučaj zabrinjava iopominje.

Naime, neposredno pored ulaza na viseći most između Nikoljca i Rakonja stvorena je divlja deponija.

“Ovo je pravo ruglo. Teško je normalnom čovjeku shvatiti da se na ovaj način uništava životna sredina. Nekome je pala na pamet suluda ideja da istovari otpad u neposrednoj blizini ograde gradskog groblja. Mora se ovo očistiti i moraju se preduzeti mjere da se više nikad ništa slično ne ponovi”, kaže Milan Todorović.

On dodaje da se u blizini nalaze i kuće u kojima žive brojne porodice, a blizu je i Crkva Svetog Nikole.

Predsjednik Opštine Petar Smolović podržao je aktivnosti koje se realizuju s ciljem očuvanja životne sredine. Kazao je da će se i kroz projekat prekogranične saradnje s Opštinom Priboj identifikovati najkritičnija mjta na Limu, očistiti i zatvoriti ilegalna odlagališta smeća, ali i izvršiti ozelenjavanje zagađenih površina i vršiti stalni nadzor od strane službenika Komunalne policije.

“Ovaj projekat je samo početak šire zajedničke akcije u koju, kao najveći grad na Limu, želimo da u narednom periodu uključimo i druge opštine iz Crne Gore i Srbije, kako bismo imali čistiju zajedničku rijeku i zdrav život”, kazao je Smolović.

Prema njegovim riječima, time će se podići svijest stanovništva o štetnosti bacanja raznog otpada u vodu.

Almer Mekić kazao je, u ime nevladinog sektora, da su svi odgovorni za rijeke koje protiču kroz Bijelo Polje.

Kad je riječ o bacanju otpada i zagađivanju Lima, prema Mekićevim riječima, nagora je situacija na području Bijelog Polja, istakavši da Komunalna policija, inspekcija i Komunalno preduzeće „Lim” moraju da riješe taj problem.

“Zapravo, svi zajedno moramo se uključiti u rješavanje problema i zagađivanja Lima, kao i drugih rijeka na području opštine Bijelo Polje, kazao je Mekić.

On je najavio šire akcije zaštite Bistrice i Lima, u kojima će biti uključene i lokalne i državne inspekcije.

“Podnosićemo prijave, a ako u tim inspekcijama bude bilo ko nekome zažmurio protiv te osobe ćemo podnijeti krivičnu prijavu. Zato apelujem na sve građane i privredne subjekte da ne odlažu otpad u Bistricu i Lim jer će se suočiti s prijavama i odgovorati zbog zagađivanja životne sredine”, poručio je Mekić.

Načelnik Komunalne policije Dušan Drašković ranije je najavio oštre mjere protiv zagađivača.

“Biće nulta tolerancija protiv svih prekršilaca, shodno Zakonu o komunalnom redu. Inače, Komunalna policija je u ovoj godini izrekla tri novčane kazne za fizička lica u iznosu od po 500 eura, a jedna od kazni izrečena je i zbog odlaganja otpada na obalama rijeke Lješnice”, kazao je on.

Direktor Komunalnog preduzeća „Lim” Radenko Vujošević je kazao da Lim pripada Drinskom slivu i da je njegov vodni potencijal od velikog značaja ne samo za Crnu Goru već i za sve države u regionu.

“Lim će ubrzo doći u kategoriju zaštite, kao što je i Tara, jer svi znaju kako počinje borba za slatke vode u svijetu”, kazao je Vujošević.