CG Live

Vaš pogled na grad

U KOVID BOLNICI U BERANAMA NAJVIŠE PACIJENATA IZ BIJELOG POLJA

Beranska bolnica, jedina Kovid bolnica na sjeveru, tokom drugog talasa pandemije podnijela je i podnosi najveći teret. Do sada je u njoj zbrinuto i izliječeno gotovo dvije stotine pacijenata. Trenutno je situacija povoljnija, ali opuštanja ne smije biti, poručuju iz te zdravstvene ustanove.

“Ukupno je liječeno 220 kovid pacijenata u Opštoj bolnici u Beranama. Od toga imali smo troje djece uzrasta od šest do 11 godina, a porođene su pet trudnica koje su takođe bili kovid pacijenti”, kazao je direktor Opšte bolnice Berane Budimir Dabetić za TVCG.

Broj oboljelih u bolnici svakodnevno je rastao i postojala je opasnost od preopterećenja sistema.

“Sistem je bio preopterećen, jer smo u jednom trenutku imali 75 kovid pacijenata, a samo zahvaljujući kadru i svim zasposlenima, i svim njihovim naporima mi smo uspjeli svima da priuštimo pomoć, i rasteretimo sistem”, poručio je Dabetić.

Načelnik infektivnog odeljenja doktor Milovan Živković kazao je da je zdravstvena zaštita oboljelih od kovida na sjeveru na nivou mnogo razvijenih zdravstvenih sistema u Evropi.

“Preko hiljadu ljudi je bilo zaraženo kovidom, a bolnica je hospitalizovala oko 220 pacijenata što se uklapa u svjetske statistike od 20 odsto zbrinutih, i smrtnost je oko dva odsto što predstavlja normu u regionu i u svijetu”, pojasnio je Živković za TVCG. i dodao da je bolnica u Beranama odgovorila u skladu sa naukom, i da su trenutno spremni na novi talas.

Trenutno se u bolnici liječi od kovida liječi 35 pacijenata, od kojih šest ima lošiju zdravstvenu sliku.

Živković je istakao da broj pacijenata otpada, međutim da ga brine situacija u Bijelom Polju.

“U ovom trenutku bolnica ima 21 pacijenta iz Bijelog Polja, dok iz drugih opština sa sjevera ima sveukupno 14 pacijenata. Najviše kovid oboljelih dolazi iz Bijelog Polja, što posebno zabrinjava stručnjake, pogotovo što je posljednjih mjesec dana situacija u tom gradu zabrinjavajuća”, naglasio je Živković.

Načelnik infektivnog odeljenja je kazao da je teško prognozirati da li će na jesen biti novog talasa koronavirusa, ali da građani opreznošću mogu mnogo da urade.

“Bitno je da zdravstveni sistem mora da uloži dodatne napore u pripremi za jesen. Prvi talas smo uspješno preprodili, naša struka može da se nosi sa strukom mnogo bolje razvijenih zemalja”, poručio je Živković.

Bolnica u Beranama je dobro opremljena i kadrovski i prostorno na mnogo lošiji scenarijo sa pandemijom, međutim u bolnici se nadaju da do toga neće doći.