CG Live

Vaš pogled na grad

VELIKA NEPOZNANICA POČINJE LI ŠKOLSKA GODINA U SEPTEMBRU

U Crnoj Gori je prije dva dana ponovo proglašena epidemija koronavirusa. Nakon toga mnogi roditelji školaraca se pitaju da li je već sada izvjesno da učenici neće početi novu školsku godinu u đačkim klupama? Podgoricom “kruži priča” roditelja da imaju saznanja da je počelo snimanje online nastave za narednu školsku godinu. Iz Ministarstva prosvjete demantuju te informacije i ističu da je u toku priprema za redovan početak škole. U Institutu za javno zdravlje ističu da je još uvijek, sa aspekta epidemiološke situacije, rano govoriti o početku nastave, te da je konačna odluka na Ministarstvu prosvjete.

“Za sada nije izvjesno da đaci neće moći u školske klupe od septembra, te se, kao što smo već saopštili, crnogorski obrazovni sistem priprema za redovan početak školske godine. Ukoliko, pak, epidemiološki uslovi ne dozvole redovan početak školske godine, spremni smo i za taj scenario”, uvjeravaju u izjavi za CdM iz Ministarstva prosvjete.

U Ministarstvu prosvjete ponovo su istakli da su u prvom kriznom periodu pokazali da u svega nedjelju dana mogu da naprave sasvim solidno rješenje za onlajn nastavu, tako da poručuju da nema sumnje da će, vođeni dragocjenim iskustvom iz prvog talasa koronavirusa, odgvoriti na kvalitetan način, ukoliko bude potrebe.

“Nadamo se da će propisane mjere uticati na bolji razvoj epidemiološke situacije, te da će se stvoriti svi uslovi da djeca u septembru budu u školskim klupama”, ističu u resoru Damira Šehovića.

Do tada, poručuju Ministarstvo će nastaviti dalju komunikaciju sa zdravstvenim vlastima i postupati u skladu sa preporukama NKT-a, a o svim narednim koracima blagovremeno obavještavati javnost.

Iz IJZ su CdM-u kratko kazali da je sa aspekta epidemiološke situacije još uvijek je rano definisati odgovor.

“Konačnu odluku će donijeti Ministarstvo prosvjete”, zaključili su u IJZ.

Crnogorski učenici su nastavu u četvrtom tromjesečju pratili online jer je epidemija koronavirusa zatvorila obrazovne institucije za redovnu nastavu.