CG Live

Vaš pogled na grad

VLADANA, MILENA I VIŠNJA NAJBOLJE MLADE PJESNIKINJE NA “RVP”

Mlada pjesnikinja iz Banja Luke Vladana Perović dobitnica je ovogodišnje nagrade „Risto Ratković” za mlade pjesnike za zbirku „Svijet se završava prijepodne”.

“Radi se o jednostavnom pristupu, univerzalnim temama, neopterećen formom, rimom, znacima interpunkcije koji je karakterističan za većinu rukopisa koji su pristigli na ovaj konkurs”, naveo je obrazloženje žirija sekretar Edin Smailović.

Drugu nagradu dobila je Višnja Begović iz Beograda za zbirku pjesama „Šta će biti sa kućom”, dok je Milena Radević iz Podgorice osvojila treću nagradu.

Direktor Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije” Kemal Musić je kazao da je ove godine na konkursu za mlade pjesnike pristiglo devet rukopisa.

Na konkursu su mogli da učestvuju pjesnici starosti do 27 godina koji su imali neobjavljenu zbirku poezije.

“Žao mi je što zbog situacije sa epidemijom korona virusa nijesmo mogli ugostiti mlade pjesnikinje iz Banja Luke i Beograda, ali vjerujem da će ove nagrade biti dobar podsticaj mladim književnicima za dalji rad”, istakao je Musić.

Mlada podgorička poetesa Milena Radević je kazala da je ponosna na nagradu koju je osvojila.

“Drago mi je što sam baš na ovom jubilarnoj 50. godišnjici „Ratkovićevih večeri poezije” dobila nagradu koja je veoma poznata i priznata ne samo kod nas u Crnoj Gori već i šire. Kako pišem poeziju od srednje škole, a budući da sam član mladih pisaca Podgorice, ovo je dokaz da je moj rukopis zreo”, istakla je Radević.