CG Live

Vaš pogled na grad

BIJELA KUGA I U BIJELOM POLJU: LOKALNA UPRAVA STIMULIŠE PORAST NATALITETA

Andrijevica, Bijelo Polje, Berane, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Pljevlja, Plužine, Šavnik i Žabljak su petnaest gradova u Crnoj Gori, gdje je u prvoj polovini ove godine zabilježen negativan prirodni priraštaj, odnosno, veći broj umrlih od broja rođenih, piše Dan.

Najgora situacija je u Pljevljima, gdje je broj umrlih za 110 veći od broja rođenih. Generalno, prirodni priraštaj na nivou države je bio pozitivan, a samo u jednom mjesecu, i to martu, bio je negativan i iznosio je 23.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kaže da iako je bijela kuga prisutna, u tom gradu se godišnje rodi oko 500 beba i to je podatak koji poslednjih godina ohrabruje. Međutim, kako navodi, njima pored visoke stope smrtnosti veliki problem predstavljaju i migracije, koje su karakteristične za čitav sjeverni region, a ne samo za Bijelo Polje.

“Kada su u pitanju mjere, veoma je važno da ljudi znaju da su nadležnosti lokalnih samouprava u tom pogledu ograničene, ali ono što smo u prethodnom periodu uradili jesu mjere i podrška su građanima kako bismo u određenoj mjeri podijelili teret i preuzeli dio obaveza za koje roditelji moraju svakako da izdvoje novac. Najprije bih istakao da smo sugrađanima obezbijedili novčane naknade za novorođenčad, koje su ove godine uvećane na 150 eura za svaku bebu koja se rodi u Bijelom Polju. Takođe, od ove godine roditeljima pomažemo kroz besplatne udžbenike do 4. razreda osnovne škole, do sada su besplatne udžbenike dobijali samo prvaci. Mlade bračne parove smo oslobodili taksi za vjenčanja tokom radnog vremena Opštine, a smanjeni su i troškovi odlaska matičara na teren. Jedna od mjera kojom želimo da pomognemo mlade bračne parove, prije svega na selu, odnosi se na one koji odluče da ostanu na selu i kojima obezbjeđujemo preko Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj steone junice. Vjerujem da ćemo u narednom periodu biti u prilici da mjere podrške proširim”, rekao je Smolović za “Dan”.