CG Live

Vaš pogled na grad

Bjelopoljski ljekari uskoro u zatvoru?

Kako pišu vijesti,četiri ljekara bjelopoljske bolnice, koji su osuđeni na po godinu robije zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula, uskoro idu u zatvor.

Oni su na odsluženje kazne trebalo da idu još prije dva mjeseca ali im je dozvoljeno odgađanje.

Roditelji zaraženih beba nadaju se da će odluka suda biti ispoštovana i da više neće biti odlaganja.

Najkasnije do narednog utorka 24. jula, ljekar i bivši direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić treba da se javi tamošnjem Osnovnom sudu radi slanja na izdržavanje kazne od godinu zatvora zbog infekcije pet beba, od kojih je jedna preminula.

To stoji u odgovorima predsjednika suda Radula Pipera koji dodaje da je Jeremić kaznu trebalo da služi još od 23. maja ali je ona odgođena.

Nedjelju kasnije, tačnije 30.jula, sudu radi izdržavanja jednogodišnje kazne treba da se javi ljekar pedijatar Jela Cimbaljević.

Njena koleginica Haka Tahirović ide u zatvor 8. avgusta, a njihov kolega Zvonko Puletić pet dana kasnije.
I oni su tražili i dobili odgađanje jednogodišnje robije. Roditelji zaraženih beba željeli su da to vide prije.

“Prošlo je skoro pola godine od pravosnažee presude Apelacionog suda a ljekari eto nekom igrom slučaja su se razboljeli i nijesu otišli još uvijek u pritvor. Ovom prilikom želim da izrazim ogorčenje i pozovem državu da ispoštuje svoje presude jer ako Zakon važi za ostale građane da tako vaći i za ljekare, ako mač pravde visi više svakog nas da tako važi i za ljekare”, istakao je Predrag Karišik, roditelj inficirane bebe.

Karišik sumnja da neko pomaže ljekarima da ne odu na izdržavanje dosuđenih zatvorskih kazni i sumnja da će opet naći razlog da im se odgodi odlazak u zatvor.

“I ne bi nas čudilo kao da i u nekim drugim slučajevima oni pribegnu raznim finesama i pravnim fintama čak i napuste zemlju pa da ih jurimo po instranstvu jer država se jednostavno ne ponaša ozbiljno pa ni u ovom procesu”, kazao je Karišik.

Doktori su prema presudi, krivi za infekciju pet beba u novembru 2014. godine od kojih je jedna preminula u Kliničkom centru u Podgorici. Prvostepenom presudom Jeremić i Tahirović su osuđeni na po sedam mjeseci zatvora dok su Puletić i Cimbaljević dobili šest mjeseci kućnog pritvora. Ipak, Apelacioni sud je u februaru ove godine tu presudu preinačio i sve optužene poslao na jednogodišnju robiju.