CG Live

Vaš pogled na grad

Tema o kojoj nadležni ćute osam mjeseci: Čiji je kokain u magacinu Volija vrijedan 20 miliona eura?

Tema o kojoj nadležni ćute osam mjeseci: Čiji je kokain u magacinu Volija vrijedan 20 miliona eura?

Ni nakon osam mjeseci crnogorska javnost nije dobila odgovor na pitanje čiji je kokain pronađen u magacinu komapnije Voli, vlasništvo biznismena Dragana Bokana. Jedini uhapšeni, špediter Đoko Drobnjak, pušten je jer nema dokaza da je švercovao kokain. Neko jeste, ali nadležni i dalje ćute…

Više stotina kilograma kokaina, izuzetno velike čistoće, vrijednog 20 miliona eura pronašli su radnici u magacinu Volija i obavijestili policiju.

Uviđaj je obavljen, mnogi državni funkcioneri su pohvalili akciju, iako akcije praktično i nije bilo jer su radnici pronašli kokakin, i od tada do danas talas ćutnje o ovoj temi zapljusnuo je Crnu Goru.

Samo špediter Đoko Drobnjak je uhapšen, ali i on je nedavno pušten na slobodu, odlukom Višeg suda, u kojoj je navedeno da nema dokaza da je on švercovao kokain.

Neko jeste, ali ko? Pitanje je na koje nadležni organi očigledno nemaju odgovor ni nakon osam mjeseci od kad je među bananama pronađen kokain izuzetne čistoće.

Bokan nikad nije saslušan

Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je otišao korak dalje pa je na konfenrenciji povodom ove zaplijene pravdao komapniju Voli, vlasništvo biznismena Dragana Bokana.

Katnić je tvrdio da “roba” nije trebalo da dođe u Voli, jer je taj trgovinski lanac u proteklih pola godine više puta tražio da se provjeravaju kontejneri u kojima mu stiže roba i da je to učinio i za ovaj kontejner.

I pored ovih Katnićevih tvrdnji ni dan danas se ne zna kako i zašto se ova opojna droga baš našla u Volijevom magacinu.

Zanimljiva je i činjenica da Katnić nikad nije ni saslušao vlasnika Volija Dragana Bokana iako je u njegovom magacinu nađen kokain.

Iako izjavu nije dao, Bokan je dvije nedjelje od pronalaska kokaina zakupio naslovne strane svih štampanih medija – “Vijesti”, “Pobjede” i “Dana”,  i postavio plaćenu poruku “Ko i zašto podmeće i ruši najvećeg poslodavca u Crnoj Gori”? Ove dnevne novine Bokan je dijelio besplatno u svojim marketima. Za ovaj marketinški potez, navodno, je platio više od 10.000 eura.

Još jedna zaplijena kokaina među bananama

Podsjećanja radi još jedna zapljena veće količine kokaina dogodila se u junu 2018. godine kada su crnogorski carinici u Luci Bar tokom rutinske kontrole kontejnera sa bananama iz Ekvadora, pronašli oko 40 kilograma kokaina.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tada je javno optužio kompaniju Voli da je uvezla 40 kilograma kokaina sa bananama u luku Bar i da nadležni istražni organi nikoga ne smiju ni da saslušaju zbog toga.

“Da li se u Logističkom distributivnom centru Volija kod KAP-a skladišti i odatle dalje distribuira kokain. Kako je moguće da uvoznik banana sa kokainom bude crnogorska režimska firma Voli koja je i finansijer DPS-a i da niko ne bude uhapšen”, upitao je Medojević.

I u ovom slučaju iz 2018. godine, kao i u ovom iz janaura 2022. godine niko nije odgovarao, a takođe, ni nalogodavac nikada nije otkriven.

Da li će novo Tužilaštvo preduzeti nešto povodom ovoga, i dalje ostaje da se vidi.