CG Live

Vaš pogled na grad

DELIĆ: OTKUPNA CIJENA NAJVEĆI PROBLEM ZA MALINARE

Predsjednik Udruženja malinara sjevera Andrija Delić iz Bijelog Polja kaže za “Dan”, da su poslednjih godina prisutni istovjetni problemi kada se krene u berbu maline, a glavni je niska otkupna cijena. Delić naglašava da je situacija alarmantna pa s toga malinari traže da institucije hitno reaguju kako bi pokušale da spasu ovaj veliki potencijal sjevera. Delić naglašava da na sjeveru nema 50 odsto malinjaka u odnosu na prošlu godinu, te da malinarstvo nikada nije bilo u većoj krizi.
“Dolazimo u situaciju gdje se jedan veliki potencijal polako gasi. Već su prošle godine uništeni brojni zasadi,ove godine se taj negativni trend nastavlja. Očigledno da smo mi poljoprivrednici dežurni i vječiti krivci jer nijesmo istovremeno i menadžeri i ekonomisti i poljoprivrednici i agronomi i eksperti poslovnih vještina. Mi poljoprivrednici volimo državu i želimo da doprinesemo njoj, ali smo na rubu uništenja”, kaže Delić i naglašava da je prije 15 dana Udruženje malinara sjevera održalo sastanak sa načelnikom poljoprivredne službe Mišom Jelićem vezano za aktuelne problema koji se tiču malinarstva.
“Tada smo dobili čvrsto obećanje da će Jelić održati sastanak sa hladnjačarima. Međutim, prošlo je više od 15 dana, a mi povratnu informaciju nijesmo dobili. Iznenađeni smo, pošto smo tada dobili riječi podrške za razvoj malinarstva na teritoriji naše opštine. Ali, izgleda da se što se tiče malinara sve zasniva na riječima”, kaže Delić i dodaje da su kontaktirali predstavnike Ministarstva poljoprivrede inicirajući kod njih održavanje sastanka, ali ni to nije urodilo plodom.
“I od njih smo dobili samo obećanje, ali nijesmo dobili zvaničnu informaciju o početnoj, otkupnoj cijeni maline. Nezvanična informacija je da je cijena 1,5 euro za kilogram. Ona je preniska u odnosu na cijenu maline u Srbiji koja je uvijek bila parametar za određivanje cijene kod nas”, ističe Delić.
Po njegovim riječima na sjeveru svaki proizvođač maline je na meti ili monopola ili beskurpuloznog ponašanja natkupaca (sive ekonomije) gdje, kako kaže, malinari uvijek izvuku deblji kraj.
“Tužno je što mi uopšte i izvozimo malinu jer 500 tona (kada je dobra godina) postojanjem strategije nije dovoljno ni za naše tržište”, kaže Delić, dodajući da na sjeveru zbog takvog odnosa proizvođači bacaju maline, a kilogram na primorju izlazi i do 20 eura. U megamarketima trenutno je cijena kilograma malina 11,99 eura.
U opštinskoj Službi za poljoprivredu kažu da rade na stvaranju pretpostavki da hladnjačari u ovom specifičnom epidemiloškom trenutku formiraju najveću moguću cijenu za otkup maline.