CG Live

Vaš pogled na grad

DIREKTOR DJEČIJE BOLNICE BJELOPOLJAC SAŠA RADOVIĆ AKTIVAN U BROBI PROTIV KORONA VIRUSA: ZARAŽENO 289 MALIŠANA

Od početka juna 289 mališana zaraženo je koronavirusom, a među zaraženima najviše je djece uzrasta od 10 do 19 godina, kaže u razgovoru za Novu M direktor Dječije bolnice KCCG Bjelopoljac Saša Radović.

To je očekivano s obzirom na kraj školske godine, ljetnji period i aktivnosti koje djeca imaju, poručio je Radović.

“Ono što raduje, da kada je riječ o zaraženoj djeci virusom Kovid 19, teške kliničke slike nema”, kaže Radović.

Naravno, kako dodaje, to ne smanjuje pozornost i odgovornost, naročito, kada je riječ o djeci koja imaju hronične respiratorne probleme i hronične bolesti.

Pojašnjava da je trenutno hospitalizovao dvoje djece. Jedno u opštoj bolnici u Beranama i jedno u Institutu za bolesti djece.

“Trenuto u Institutu za bolesti djece na liječenju je jedan pacijent starosti 16 godina, sa osnovnom bolješću u smislu oslabljenog neurološkog nalaza, kod koga je došlo do infekcije korona virusom i došlo do manifestacija upale pluća”, kaže Radović.

Na pitanje da li će na statistiku uticati eventualni povratak djece u školske klupe, Radović kaže da rizik postoji. Dodaje da je ipak da je imperativ socijalizacija i nesmetano odrastanje djece.

“Ne postoji ništa što može da zamijeni pravilno odrastanje djece, a jedno je i boravak u školi, između toga da imao zdravu djecu i nivo edukacije koji se ne može zamijeniti, moramo se boriti za našu djecu u školama”, dodaje Radović.

Neophodno je, kaže, podići nivo odgovornosti i ličnog osjećaja za higijenu i fizičku diostancu i tada će se smanjiti procent prenošenja infekcije.