CG Live

Vaš pogled na grad

Dukaj: Imamo potvrdu da iza sajber napada stoji “Cuba ransomware”, virus košta oko 10 miliona dolara

Dukaj: Imamo potvrdu da iza sajber napada stoji “Cuba ransomware”, virus košta oko 10 miliona dolara

Ministar javne uprave Maraš Dukaj potvrdio je u Dnevniku TVCG da iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore stoji prepoznata kriminalna grupa “Cuba ransomware”.

“Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gdje će se objavljivati dokumenta koji su već hakovani iz određenih računara u našem sistemu. Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mjesec, a možda ni za godinu. Ovi napadi su planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara”, istakao je Dukaj.

On je kazao da je riječ o Zerodate virusu koji nikad do sad nije upotrijebljen u drugim ovakvim napadima.

“Crna Gora u ovoj situaciji nije sama. Naši NATO partneri su uz nas. Uz komunikaciju sa amabasadama prvenstveno sa američkom ambasadom, francuskom i ambasadom Velike Britanije smo uspostavili kontakte sa ljudima ekspertima iz sajber kriminala koji će veoma brzo, možda i večeras stići u Crnu Goru”, istakao je on.

Kako je rekao, nisu prestali sa upozorenjima.

On je dodao da su zahvaljujući njihovim stručnjacima iz Ministarstva između 19. i 20. avgusta, kada je počeo napad, stupili u komunikaciju sa svim relevantnim institucijama i javnim ustanovama, a to se odnosi na struju, aerodrome, vodovod itd.

“Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo personalne podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći”, kazao je ministar.

Hakeri nisu ciljali posebno nijednu instituciju, naglasio je Dukaj.

Većina institucija ima rezervne kopije, kazao je on.

“Naši stručnjaci su juče pokušali da vrate neke informacione sisteme i imali smo napad. Važno je da u ovom trenutku budemo zajedno, hvala medijama i IT sektoru na korektnoj saradnji”, zaključio je Dukaj.