CG Live

Vaš pogled na grad

IV IPARD Javni pozivi za Mjeru 1 predstavljen u crnogorskim opštinama: Nikšić, Danilovgrad, Tuzi i Golubovci

Na početku info kampanje o IPARD IV javnom pozivu, koja je započeta krajem februara ove godine, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede četvrti IPARD Javni pozivi za Mjeru 1 predstavili su poljoprivrednim proizvođačima sa teritorija opština Nikšić, Danilovgrad, Tuzi i Golubovci, gdje su se upoznali sa uslovima i kriterijumima prihvatljivosti kroz ovaj Javni poziv, koji će biti objavljen 14 marta.

Poljoprivrednicima su pojašnjeni kriterijumi koje moraju ispuniti da bi mogli aplicirati za objavljeni javni poziv. Tačnije, u trenutku podnošenja Zahtjeva za odobravanje podrške, oni moraju zadovoljiti specifične kriterijume u zavisnosti od sektora proizvodnje. Za projekte iz sektora proizvodnje mlijeka – 5 krava (priplodnih grla) i/ili 50 ovaca i/ili 50 koza, sektora proizvodnje mesa – 30 goveda u tovu; 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu; 1.000 brojlera (pilića); 100 brojlera (ćurića), zatim proizvodnje jaja: 1.500 koka nosilja, voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje) – 0,5 ha površine zasada, 0,1 ha površine zasada u zaštićenom prostoru, za proizvodnju ratarskih kultura – 1 ha površine zasada, aromatičnog i ljekovitog bilja – 0,3 ha površine zasada, proizvodnju gljiva i pečurki – 0,01 ha proizvodne površine. Za vinogradare početni uslov je 0,5 ha pod vinovom lozom, za maslinare 0,5 ha pod maslinama, za pčelare 30 pčelinjih društava, a za ribare godišnji kapacitet minimum 10 tona ribe ili školjki.

Predstavnici ministarstva, podsjetili su prisutne da kroz IPARD podršku za primarnu poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€, sa bespovratnom podrškom do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.

Predmet investicije može biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, ulaganje u sistem navodnjavanja, nabavka protivgradne mreže i mreže zaštite od ptica, nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta i ostalo.

Pitanja prisutnih najviše su bila vezana za izgradnju objekata na gazdinstvima u oblasti stočarstva, upravljanje stajnjakom, podizanje vinograda i voćnjaka, kao i uređenje ekonomskog dvorišta i rješavanje pitanja vodosnadbijevanja gazdinstva radi širenja proizvodnje.

Takođe, proizvođači su se interesovali na koji način trebaju podnijeti obrazac zahtjeva za dodjelu podrške. Objašnjeno je da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Naredna prezentacija IV IPARD javnog poziva u Herceg Novom, Kotoru, Kolašinu i Mojkovcu

Poljoprivredni proizvođači i svi zainteresovani sa područja opština Herceg Novi, Kotor, Kolašin i Mojkovac biće u prilici da se u utorak, 01. marta detaljnije upoznaju sa mogućnostima besovratne podrške i uslovima za prijavljivanje na javni poziv.

Prezentacije će se održati:

Herceg Novi, u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 10:00h;

Kotor, u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 14:00h;

Kolašin, Centar za kulturu, sa početkom u 10:00h;

Mojkovac u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 13:00h.