CG Live

Vaš pogled na grad

Opština Pljevlja ulaže 12 miliona eura za sportsko-rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru

Opština Pljevlja ulaže 12 miliona eura za sportsko-rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru

Opština Pljevlja ulaže 12 miliona eura za sportsko-rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru. Opština Pljevlja namjerava da uloži 12 miliona eura kako bi na Borovičkom jezeru izgradila sportsko-rekreativni kompleks, sa kupalištem, bazenima, terenima za male sportove, biciklističkom stazom i brojnim drugim sadržajima, ali još nije poznato kada bi se mogao očekivati početak radova.

Time se, kako su istakli u lokalnoj upravi, stvaraju uslovi da Pljevljaci u punom kapacitetu iskoriste taj turistički potencijal smješten četiri kilometra od grada.

Opština ne može sama da finansira projekat vrijedan 12 miliona eura i očekuje da se u njegovu realizaciju uključe Rudnik uglja i Termoelektrana.

Iz Opštine su pojasnili da je sličan projekat realizovan u slovenačkom gradu Velenju, čije uređeno jezero dnevno posjeti oko pet hiljada ljudi.

Sportsko-rekreativni kompleks Borovičko jezero obuhvatao bi prostor kupališta i kompleks sa bazenima. Planom je predviđeno uređenje prostora oko jezera, formiranje plaže u dužini od oko 300 metara, sa odgovarajućim rekreativnim i zabavnim sadržajima. Planirana je izgradnja četiri bazena – dječjeg, rekreativnog sa vodenim atrakcijama, porodičnog površine 500-1000 metara kvadratnih i toboganskog bazena.

Planirano je i uređenje postojećih terena za male sportove, tenis, za odbojku na pijesku, mini-golf, boćanje, ali i restorana, šanka i prateće komercijalne ponude. Uradiće se i bina za organizaciju zabave, parking za 300 vozila, pješačko-biciklistička staza širine oko tri metra i dužine oko 2,5 kilometara. Plan je da sportsko-rekreativni kompleks bude komercijalizovan za maksimalno 2.000 kupača na dan tokom sezone, po hiljadu na kupalištu i na bazenima.

Predviđeno je da projektna dokumentacije bude u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima, nagrađenom i otkupljenom radu na konkursu za izbor idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja čiji su autori Rifat Alihodžić, Jasmina Salković Branko Rabrenović.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema bazen ni uređeno kupalište, pa su građani prinuđeni da spas od ljetnjih vrućina traže na nekim od rijeka.

Borovičko jezero je nastalo punjenjem vodom iz dva potoka napuštenog kopa “Šumani” Rudnika uglja. Jezero se nalazi na oko 500 metara od saobraćajnice Pljevlja-Žabljak. Voda jezera otiče u Vezišnicu koja protiče u neposrednoj blizini.

Obala jezera, koje zauzima površinu od oko 29 hektara, je neuređena, bez zelenila, osim u malim djelovima sa samoniklim rijetkim stablima.

Prostor koji je predmet projektovanja je površine oko 8,5 hektara i tretiran je Prostorno-urbanističkim planom Opštine Pljevlja (PUP Pljevlja) i Detaljnim prostornim planom za Termoelektranu.