CG Live

Vaš pogled na grad

Uprava prihoda: Povrat PDV- a „Uniprom“ je odobren, potpisan i upućen Ministarstvu finansija

Uprava prihoda: Povrat PDV- a „Uniprom“ je odobren, potpisan i upućen Ministarstvu finansija

Na mjesečnom nivou se Upravi prihoda i carina radi povrata PDV- a obrati u prosjeku više od 150 privrednih društava.

Uprava prihoda i carina (UPC) saopštila je da postoji veliki broj kompanija koje mnogo duže čekaju povrat PDV- a nego što je to slučaj kod kompanije Uniprom kojoj je povrat svakog mjeseca redovno uplaćivan.

Iz Uniproma su ranije kazali da su obavijestili Vladu, premijera i nadležna ministarstva o činjenici da Poreska uprava neće da vrati poresku pretplatu od 7,8 miliona eura, odlukom direktora PU i načelnika odjeljenja za velike poreske obveznike.

“Uprava prihoda i carina sve poslove iz svoje nadležnosti obavlja u skladu sa zakonom i ustaljenim procedurama. Na mjesečnom nivou se Upravi prihoda i carina radi povrata PDV- a obrati u prosjeku više od 150 privrednih društava. S obzirom da je u pitanju veliki broj firmi, svi zahtjevi se rješavaju redom, u skladu sa ustaljenom procedurom, nepristrasno i bez povlašćenog odnosa prema bilo kojem privrednom subjektu”, kazali su iz UPC.

Poručuju da menadžment pojedinih kompanija mora da bude svjestan da “ukoliko su ranije dobijali neki poseban tretman u smislu ubrzanih procedura i slično, to više nije slučaj i da takav povlašćeni status više neće imati, tako da svi pritisci da se povrat PDV- a realizuje brže neće uroditi plodom”.

“U predmetnom slučaju se radi o višemilionskom iznosu, tako da su inače u sličnim situacijama potrebne dodatne provjere i kontrole. Povrat PDV- a kompaniji „Uniprom“ je odobren, potpisan i upućen na dalju nadležnost prema Ministarstvu finansija i Trezoru”, zaključuje se u saopštenju.