CG Live

Vaš pogled na grad

Za dva mjeseca EPCG uvezla struje u vrijednosti od 106 miliona eura, neizvjesne restrikcije i poskupljenje

Za dva mjeseca EPCG uvezla struje u vrijednosti od 106 miliona eura, neizvjesne restrikcije i poskupljenje

Elektroprivreda Crne Gore je za dva mjeseca uvezla struje u vrijednosti od 105,9 miliona eura. Situacija na tržištu električne energije je veoma kompleksa pa još uvijek je neizvjesno šta potrošače očekuje na jezen i zimu. Prošle sedmice je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je rekao da neće biti restrikcija struje u septembru i oktobru. Iz EPCG za CdM-u kažu da čine sve da na jesen ne dođe ni do poskupljenja ni do restrikcija.

“Trenutna situacija je vrlo složena. Ilustracije radi, pomenućemo samo to da smo, u periodu od 1. juna do 29. avgusta tekuće godine, za uvoz 302,6 GWh morali da opredijelimo čak 105,9 miliona eura, odnosno 350,13 EUR/MWh.

Trenutna cijena na berzi prelazi 700 EUR/MWh, a najavljene cijene za posljednji kvartal tekuće i cijelu sljedeću godinu, najblaže rečeno, nijesu optimistične, tim prije što mi, u ovom trenutku, potrošačima prodajemo električnu energiju po cijeni od 45 EUR/MWh, a CGES-u i CEDIS-u po 116,22 EUR/MWh”, saopštili su CdM-u iz EPCG.

Učiniće, tvrde, sve što je u njihovoj moći da izbjegnu varijantu u kojoj bi se uvodile restrikcije ili povećavala cijena električne energije, s tim što naglašavaju da, u tom pogledu, ne zavisi sve od njih: hidrološka situacija, dalja kretanja na berzi, ali i uloga države jesu faktori koji će presudno uticati na stanje u narednom periodu.

“S tim u vezi, pokrenuli smo i kampanju kojom se stimuliše štednja kod krajnjih kupaca, ali nam je, pored svega ostalog, ponavljamo, zaista neophodno kontinuirano i studiozno učešće državne administracije, jer je, do ovog trenutka, Crna Gora jedna od rijetkih evropskih država u kojima gotovo kompletan teret energetske krize snosi energetski sektor.

Na duži rok, ako nam je cilj prevazilaženje krize, a vjerujemo da to mora biti na vrhu liste prioriteta crnogorskog društva, mora postojati aktivno učešće države i, na kraju krajeva, racionalna potrošnja krajnjih kupaca, jer nam uporedni primjeri iz Evrope pokazuju da se samo na taj način uspješno mogu rješavati faze globalne energetske krize”, ističu u EPCG.

U krajnjem, uvjeravaju, da čine sve da na jesen ne dođe ni do poskupljenja ni do restrikcija.

“S tim što, ponavljamo, mnogo faktora ne zavisi od nas i, na srednji i duži rok, zaista je neophodna jedna jasna državna strategija na planu suočavanja sa efektima energetske krize, tim prije što, prema mišljenju većine relevantnih evropskih stručnjaka iz te oblasti, ovo čemu svjedočimo moglo bi biti nešto što će da traje godinama”, naglasili su za CdM iz EPCG.

Nedavno je ministar Ervin Ibrahimović govoreći o potencijalnim restrikcijama struje kazao za TVCG da neće biti restrikcija struje u septembru i oktobru.

“U razgovoru sa izvršnim direktorom EPCG Nikolom Rovčaninom dobio sam uvjeravanja da neće biti restrikcija struje u septembru i oktobru”, rekao je Ibrahimovi prošle sedmice, i dodao da vjeruje da će već od decembra EPCG ponovo prodavati električnu energiju.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u Vodiču za uštedu električne energije predstavilo prakse koje mogu dovesti do smanjenja računa za struju u domaćinstvima, a odnose se na efikasnije korišćenje kućanskih aparata.

Alarmantno u Evropi

Ministri energetike Evropske unije održaće hitne razgovore 9. septembra u pokušaju da nađu odgovor na rastuće cijene gasa i struje, izjavio je češki ministar industrije Jozef Sikela.

“Sastaćemo se u Briselu 9. septembra”, rekao je Sikela, čija vlada je sada predsjedavajuća EU.

Sikela je prethodno rekao da će se na hitnom sastanku razgovarati o prijedlozima kao što su ograničavanje ceijne gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, kao i o tržišnim intervencijama.

Češki ministar je upozorio da se cijene struje na evropskim berzama formiraju na osnovu cijene najskuplje proizvodnje, one koja koristi gas.

“Moramo da odvojimo cijene električne energije od cijene gasa i time spriječimo da ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin u Evropi manipuliše cijenama električne energije”, rekao je Sikela.

“Ali Putinov rat nije jedini uzrok rasta cijena”, naveo je ministar.

On je dodao da se na rusku agresiju na Ukrajinu nadovezala suša, nizak vodostaj evropskih reka što utiče na hidroelektrane, a ima i djelimičnog obustavljanja rada nekih nuklearnih elektrana zbog remonta, prije svega u Francuskoj.

Izvor: CDM