CG Live

Vaš pogled na grad

Predstavljanje Nacionalnog plana uvođenja HPV vakcine u program imunizacije u Crnoj Gori

Predstavljanje Nacionalnog plana uvođenja HPV vakcine u program imunizacije u Crnoj Gori

Ministarstvo zdravlja i Svjetska zdravstvena organizacija, u petak, 08.jula, u hotelu Cue, u 09 sati, organizuju stručni skup. Na skupu će biti predstavljen Nacionalni plan uvođenja HPV vakcine u program imunizacije u Crnoj Gori.

U uvodnom dijelu sastanka govoriće ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar prosvjete  Miomir Vojinović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori dr Mina Brajović i direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić.

Predstavljanje Nacionalnog plana uvođenja HPV vakcine je od velikog značaja zbog opšte svijesti građana.

Karcinom grlića materice predstavlja drugi po redu uzrok umiranja u ženskoj populaciji. Uprkos činjenici što je obolievanje moguće spriječiti i uspješno liječiti ukoliko se otkrije u ranoj fazi, ova brojka je i dalje velika. Zemlje članice SZO, 2020. godine usvojile su Globalnu strategiju za ubrzavanje eliminacije karcinoma grlića materice. Strategija predviđa uvođenje HPV vakcine u program imunizacije, sprvođenje skrining programa i kvalitetnog liječenja. Ovim ako bi se ostvarili definisani ciljevi, uključujući i obuhvat od 90 odsto u populaciji djevojčica uzrasta do 15 godina.