CG Live

Vaš pogled na grad

PREMIJER DUŠKO MARKOVIĆ ZADOVOLJAN URAĐENIM U BIJELOM POLJU

„Sjećam se da sam rekao da Bijelo Polje zaslužuje da bude regionalni centar Sjevera Crne Gore. Danas sa ovim što smo uradili i što vidimo da svaki Bjelopoljac može golim okom vidjeti jasno proizilazi da Bijelo Polje zaista postaje regionalni centar Sjevera Crne Gore. Ovdje se trenutno realizuju dva kapitalna turistička projekta – skijalište na Cmiljači i Đalovića pećina. Samo prije par minuta pustili smo u upotrebu 5,5 Km puta do Đalovića pećine, vidjeli smo da se uspješno izvode radovi na postavljanju žičare, nastavljeni su radovi na rekonstrukciji puta od Bistrice do Magistrale. Uprava javnih radova je u ove tri i po godine u Bijelom Polju zaključila 56 miliona eura vrijednih ugovora, a do današnjeg dana potrošena su 32 miliona eura. Tada smo rekli da ćemo u Bijelom Polju pokušati da obnovimo fabriku kisjele vode Bijela Rada. Mnogi su tada bili skeptični, ali danas vidimo da je ta fabrika u punom pogonu i da sa bjelopoljskim brendom kisjelom vodom opslužuje i domaće i šire regionalno tržište“, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković tokom posjete Bijelom Polju.

Premijer je radnu posjetu Bijelom Polju započeo svečanim puštanjem u rad novog puta od Bistrice do Podvrha gdje se nalazi bazna stanica buduće žičare za Đalovića pećinu. Put dužine 5,7 Km vrijednosti 4,2 miliona eura realizovala je Uprava javnih radova.

Započete su i aktivnosti na gradnji puta od Magistrale do Bistrice dužine 9 Km, vrijednosti pet miliona eura. Rade se ili su već izrađeni ostali sadržaji vezani za buduću turističku atrakciju Đalovića pećina – vizitoring centar, trafo stanica, dalekovod…

Premijer je obišao i radove na mostu preko Bistrice za koje je kamen temeljac položio 14. juna.

Ukupna vrijednost zaključenih ugovora na vaolrozaciji Đalovića pećine ukupna je 23.020.473,34 eura od čega je do sada realizovano 9.457.224,90 eura.

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je i radove na Osnovnoj školi i školi za muzičko obrazovanje „Dušan Korać“ čija je gradnja započela prije godinu i po. Nova školska zgrada površine 8.000 m² gradiće se na slobodnom dijelu lokacije postojeće Osnovne škole i predviđena je za boravak 1.200 učenika. Objekat, čija izgradnja košta oko 5,4 miliona eura, sadržaće 20 učionica opšte namjene, šest kabineta za specijalne namjene, prostorije za cjelodnevni boravak, biblioteku, salu za fizičko vaspitanje sa pratećim sadržajima, administrativne i ostale prostorije.

„Na planu komunalne i društvene infrastrukture uradili smo puno ne samo preko Vlade i direkcijâ nego i preko kapitalnog budžeta Opštine. Trenutno smo pred jednim od najvećih gradilišta kada su u pitanju objekti osnovnog obrazovanja u Crnoj Gori – u završnoj fazi su radovi na ovom objektu. Nadam se, kako mi je izvođač rekao, da mogu biti završeni do kraja ove godine i da će 1.200 učenika iz Bijelog Polja i sa ovih prostora imati veoma komforne i dobre uslove za sticanje osnovnog obrazovanja. Ovo što radimo u Bijelom Polju je ne samo podsticaj za lokalnu ekonomiju i ljude koji se ovdje bave biznisom nego i za renomirane strane investitore. Prije samo par dana smo dobili potvrdu da će Ministarstvo [održivog razvoja i turizma] izdati tehničke uslove za gradnju novog hotela sa tržnim centrom, vrijednosti preko sedam miliona eura koje realizuje strani i domaći investitor“, kazao je Premijer.

Ovo je tek prva faza razvojnog puta Bijelog Polja

Premijer Duško Marković i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović saglasni su da su projekti koji su najavljeni i realizovani, kao i da je riječ o tek prvoj fazi.

„Vjerujem da danas svi u Bijelom Polju možemo biti zadovoljni onim što smo uradili. A ovo je tek jedna faza razvojnog puta Bijelog Polja. U naredne četiri godine želimo da završimo skijalište na Cmiljači, da ono prima prve goste, želimo da završimo projekat Đalovića pećine da ona prima goste i da, naravno, nastavimo sa svim projektima koje smo ovdje započeli. Veoma sam zadovoljan onim što sam danas vidio u Bijelom Polju. Ponuda za mlade ljude, za nova radna mjesta, za nove prilike. U Bijelom Polju će se živjeti mnogo bolje nego što se živjelo do sad“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović zahvalio je Vladi na podršci Bijelom Polju i Sjevernom regionu.

„Puna podrška ovoj Vladi da nastavi mandat i da završimo sve ono što smo obećali građanima. Ovo nije politika nego realni život. Mi svakoga dana na svakome mjestu rješavamo probleme građana, popravljamo infrastrukturu, stvaramo uslove za nove investicije i kao što vidite te investicije su prepoznate od stranih investitora, taj zajednički napor Vlade i lokalne samouprave je prepoznat i on već daje konkretne rezultate. Puna podrška ovoj Vladi da u narednom mandatu finiširamo sve ono što smo obećali građanima i da polako počnemo da stičemo benefite kada ovi projekti postanu operativni. A njihov krajnji cilj je zaposlenost, prihod, turizam – onako kako je i Vladinim strateškim konceptom razvoja Sjevera i obećano“, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

Sa predsjednikom Vlade u radnoj posjeti Bijelom Polju bio je direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić.