CG Live

Vaš pogled na grad

ROMKINJA IZ BIJELOG POLJA IRIJANA RIZVANOVIĆ UPISALA FAKULTET

Irijana Rizvanović iz bjelopoljskog naselja Potkrajci prva je pripadnica Romske populacije iz Bijelog Polja koja je upisala fakultet. Irijana će studirati na Filozofskom fakultetu u Nikšiću engleski jezik, a prethodno je završila dvije Srednje škole Elektroekonomsku školu odsjek administracija završila je sa „skroz odličnim uspjehom“, a Srednju stručnu školu smjer turistički tehničar, sa vrlo dobrim.
Irijana je ispričala za Pobjedu da je oduvijek sanjala da stekne visoko obrazovanje.
“Među pripadnicima Romske populacije u Bijelom Polju nije se pretjerana pažnja posvećivala obrazovanju. Tek u zadnjih nekoliko godina pripadnici Roma upisuju se u osnovne škole a rijetkost je da neko nastavi da se školuje u srednjoj školi”, priča Irijana i dodaje da je veoma aktivna u nevladinom sektoru.
Ona je istakla da joj je želja da usavrši i engleski jezik jer njemački savršeno govori.
“Rođena sam u Njemačkoj gdje je moj otac Ismet radio. Želja nam je bila da se vratimo u Crnu Goru i tu gradimo budućnost. Presrećna sam što sam upisala Filozofski fakultet u Nikšiću i nadam se da ću po završetku studija dobiti željeni posao. A to je da budem prevodilac u međunarodnim okvirima”, otkriva svoju tajnu Irijana.
Irijanin otac, Ismet Selimović ponosan je na svoju desetočlanu porodicu.
“Imam osmoro djece i ponosan sam na njih. Lično sam angažovan u nevladinom sektoru i predstavnik sam Bjelopoljskih Roma, kojih u Bijelom Polju ima oko 380. Lojalni smo građani i smatram da im se svakako mora posvetiti više pažnje kako bi se integrisali u društvene tokove”, zaključuje Ismet.