CG Live

Vaš pogled na grad

SPOMEN OBILJEŽJE “DVANAEST RUŽA” NA METI VANDALA

Zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, delegacije Bijelog Polja i bugarskog grada Svištova ove godine nijesu, kao predhodnih petnaest godina, zajedno položile cvijeće na spomenik „12 ruža” u Bijelom Polju, u znak sjećanja na 12 bugarskih đaka stradalih u saobraćajnoj nesreći u kanjonu Lima 2004. godine.

Na bol članova porodica stradalih đaka koji ove godine nisu mogli da obiđu mjesto pogibije, dodatno se nadovezala vijest da je neko ukraojednu od dvanaest bakarnih ruža koje podsjećaju na tragediju, postavljenih na spomen – obilježju u blizini mosta na Limu. Neko je iscijepao i zajedničku fotografiju stradalih učenika.

Venceslav Eftimov, otac Antoane koja je život izgubilau talasima Lima, kaže da su se oni u Bugarskoj dogovorili da čim se za to ukaže prilika dođu u Crnu Goru. Veoma je tužan i razočaran što je neko oskrnavio spomen- obilježje.

U razgovoru za „Dan” kazao je da ni nakon 16 godina niko od njih ne može da zaboravi sve što je bjelopoljska opština uradila da spasi bugarsku djecu.

“Još jednom želim da izrazim zahvalnost Opštini Bijelo Polje za svu pomoć koju nam je ukazala te tragične večeri, čineći sve da se spasi što veći broj djece. Nikada nećemo moći da im se odužimo za sve što su uradili za bugarski narod”, rekao je Eftimov, dodajući da su odnosi između dva grada čvrsti i prijateljski i da će takvi ostati zauvijek.

Ističe da je svaki njegov dolazak u Bijelo Polje jako bolan i tužan.

“Svake godine dolazim u Bijelo Polje, koje mi je priraslo srcu, i uvijek vidim dobrotu na licima naših prijatelja kojima sam neizmjerno zahvalan. Nikad neću zaboraviti dane nakon tragedije kad sam s Bjelopoljcima tražio moju ljubimicu u talasima rijeke, niti ću zaboraviti njihovo duboko saosjećanje kad sam je našao”, istakao je Eftimov.

Dodaje da ga je razočaralo saznanje da je neko oskrnavio mjesto gdje je postavljeno spomen- obilježje i da se nada da je to nečiji hir, a ne namjera da obezvrijedi prijateljstvo koje se nakon tragedije rodilo između građana Svištova i Bijelog Polja.

Predsjednik SO Bijelo Polje Abaz Dizdarević istakao je da je tragedija, u kojoj je stradalo 12 učenika iz Bugarske, ujedinila opštine Bijelo Polje i Svištov.

“Ta tragedija nas je povezala, a ja želim da poručim narodu Bugarske da ćemo uvijek biti tu za njih i da ćemo nastaviti da razvijamo prijateljski duh, koji je nažalost uslovljen teškim događajem, ali je iznjedrio kvalitetnu saradnju”, istakao je Dizdarević.

On je dodao da će uspostaviti kontakt s porodicama iz Svištova i rukovodstvom Opštine kad za to dođe vrijeme i kad epidemija prođe i otvore se granice, kako bi uslijedio dogovor o obilježavanju godišnjice tragedije.