CG Live

Vaš pogled na grad

Susret ministarke Injac i ambasadora Finske

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac sastala se sa ambasadorom Republike Finske u Crnoj Gori Kimmom Lähdevirta-om. Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, značaju integracionih procesa, kao i o bilateralnoj saradnji Crne Gore i Finske.

Povodom aktuelne ukrajinske krize, ministarka je izrazila zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini, naglašavajući važnost udruženog djelovanja NATO i EU saveznika u kontekstu odbrane evropske sigurnosti i zajedničkih vrijednosti. Injac je naglasila važnost procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana i iskazala zahvalnost ambasadoru za podršku Republike Finske evropskim integracijama Crne Gore.

Ministarka je iskazala spremnost Crne Gore da uspostavi intenzivnije odbrambene veze sa Republikom Finskom, čime bi se kroz razmjenu iskustava doprinijelo daljem razvoju vojnih sposobnosti. U svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova, ministarka se osvrnula na važnost članstva Crne Gore u Evropskom centru izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, čime se omogućava razmjena najbolje prakse sa državama članicama NATO i EU, a sve u cilju unapređivanja kapaciteta u ovoj oblasti.

Ambasador Lähdevirta je naglasio važnost članstva Crne Gore u NATO i iskazao zadovoljstvo što Crna Gora nastavlja svoj evropski put, navodeći da će i u narednom periodu, na tom putu, imati jasnu podršku Republike Finske.

Sagovornici su zaključili da su zajedničke evropske vrijednosti, koje baštine Crna Gora i Republika Finska, stabilna platforma za jačanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane.