CG Live

Vaš pogled na grad

U planu pokretanje sveobuhvatnog programa koji se odnosi na povećanje udjela solarnih i vjetroelektrana u miksu energetskih izvora zemlje

Ministarstvo kapitalnih investicija ima u planu pokretanje sveobuhvatnog programa koji se odnosi na povećanje udjela solarnih i vjetroelektrana u miksu energetskih izvora zemlje, a sve uz tehničku podršku EBRD-a.

Program će svakako obuhvatiti reviziju zakonodavstva kako bi se razjasnio okvir za konkurentnu nabavku energije iz obnovljivih izvora i odgovarajući mehanizam podrške, kao i osmšljavanje i sprovođenje aukcija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Konkurentno nadmetanje, kroz koje će podrška biti obezbijeđena putem šeme zasnovane na tržistu, omogućiće dodavanje novih proizvodnih kapaciteta, po konkurentnim cijenama uz postizanje ciljeva integracije tržista, a sve u skladu sa obavezama koje proizilaze iz članstva u Energetskoj zajednici. Ovo će omogućiti zemlji da iskoristi svoje izvore vjetra i sunca, po konkurentnim cijenama i podstakne upotrebu čiste energije u održivom i raznovrsnom energetskom sektoru.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije biće razvijen kao deo zadatka, sa ciljem promovisanja veće upotrebe energije iz obnovljivih izvora. Planirano je da se Zakonom utvrdi širok okvir za procese kontinuiranog nadmetanja za obnovljivu električnu energiju i definišu pravila za pružanje podrške projektima obnovljive energije. Takođe, Zakon će precizirati tranzicione mehanizme koji će biti na snazi do uspostavljanja tržista dan unaprijed.