CG Live

Vaš pogled na grad

UGOVORENA REGULACIJA KORITA BISTRICE ZA POTREBE CENTRA ZA POSJETIOCE

Uprava javnih radova (UJR) potpisala je sa podgoričkim preduzećem “Inženjering put” ugovor o regulaciji korita rijeke Bistrice za potrebe izgradnje centra za posjetioce, u okviru kompleksa Đalovića pećine.
Vlada Crne Gore izdvojiće za ovaj projekat iz kapitalnog budžeta blizu 620 hiljada eura, a rok izvođenja radova je 90 dana od uvođenja izvođača u posao.
“Regulacija korita rijeke Bistrice predstavlja još jednu fazu zahtjevnog projekta valorizacije turističkog potencijala Đalovića pećine i njene okoline, koji će dostići vrijednost od 23 miliona eura, računajući kompletne investicije u elektroenergetsku i saobraćajnu infrastrukturu. Ugovorom su obuhvaćeni geodetski, betonski i armirački radovi, kao i mašinski iskop riječnog materijala u cilju formiranja obala i podizanja obaloutvrda od lomljenog kamena”, saopšteno je iz Uprave.
Uprava javnih radova je nedavno, po principu “projektuj i izgradi”, ugovorila i izradu glavnog projekta, izgradnju i opremanje objekta centra za posjetioce sa uređenjem terena, u vrijednosti od 893 hiljade eura.
“Kompletno područje bjelopoljske opštine od Gubavča prema Bistrici i Manastiru Podvrh pretvoreno je u veliko gradilište, u cilju valorizacije prirodnih potencijala Đalovića klisure sa pećinom nad Vražijim firovima, novog turističkog bisera Crne Gore”, podsjećaju u Upravi.
U toku je izgradnja puta od Bistrice do manastira Podvrh, postavljanje elektroenergetske infrastrukture, montaža elemenata žičare, nedavno je počela izgradnja novog mosta na Bistrici i rekonstrukcija puta Gubavač – Bistrica, a uskoro se očekuje i početak uređenja same pećine i izgradnja servisnih objekata ispred ulaza.