CG Live

Vaš pogled na grad

Zajedno protiv govora mržnje

Zaštita ljudskih prava je važan dio državne politike, istakao je državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Bojan Božović na okruglom stolu koji je organizovao Savjet Evrope i EU, u sklopu kampanje “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!”. On je kazao da je država dužna da kreira i sprovodi politike, zakone i druge mjere za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i stvaranje ravnopravnog i tolerantnog društva. Zato je važno da svi širimo ljubav, suzbijamo govor mržnje, a današnji ambasadori su pravi primjer za to.

Osiguranje inkluzivnijeg društva i fokusiranje na sektor obrazovanja, bile su ključne teme događaja održanog u Osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin“ u Podgorici. Djeca su iz iskustava članova Paraolimpijskog komiteta, sportista i sportistkinja koji su postigli velike rezultate naučila kako mogu doprinijeti izgradnji društva bez diskriminacije i govora mržnje, prepoznavanju i poštovanju svih oblika različitosti, smatrajući ih svojom prednošću, saopštili su iz Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici.

Generalna direktorica Direktorata za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetomu Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Aleksandra Popović, kazala je da svi zajedno treba da radimo na suzbijanju govora mržnje, najviše kroz promjenu sopstvenih stavova i kroz konstantne napore u obrazovanju.

Prema njenim riječima, govor mržnje je pojava koja društvo čini toksičnim i nije mu mjesto u društvu koje ljubav i toleranciju smatra svojim važnim vrijednostima.

Filip Radović, osvajač olimpijske medalje za Crnu Goru u Tokiju, Marijana Goranović i drugi ambasadori kampanje, pridružili su se događaju sa ostalim članovima Paraolimpijskog komiteta.

Igor Tomić, predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, partnerske organizacije kampanje „Blokiraj mržnju, podijeli ljubav” kazao je da je sport korisno sredstvo za uključivanje djece.

Inicijativa „Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!“ ima za cilj, borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince u crnogorskom društvu.

Kampanju podržavaju istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti, koje će kroz ličnu priču, svjedočanstva i razmjenu dobrih praksi promovisati različitost i ravnopravnost u Crnoj Gori i regionu. U ovom slučaju, inicijativa predstavlja partnerstvo sa projektom „Kvalitetno obrazovanje za sve“ u Crnoj Gori, kao i dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey 2019-2022”.