CG Live

Vaš pogled na grad

Bijelo Polje:Krivična prijava radnicima Centra za socijalni rad

Krivičnu prijavu 11. februara podnijeli inspektori. Direktor Centra za socijalni rad Admir Mustajbašić tvrdi da su im zbog inspekcije vezane ruke i da ne mogu da pomognu siromašnim

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Bijelom Polju ponovo ispituje da li je Centar za socijalni rad u toj opštini nezakonito isplaćivao socijale.

Krivičnu prijavu prije petnaestak dana zbog navodno nezakonitih materijalnih obezbjeđenja i dječjih dodataka za 11 korisnika podnijela je inspekcija socijalne i dječje zaštite, koja funkcioniše u okviru Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Iz ODT-a “Vijestima” su kazali da je krivična prijava podnijeta protiv odgovornog lica u Centru, kao i radnika na pravnim poslovima, stručnih saradnika i ostalih zaposlenih… Odgovorili su da istražuju ovaj slučaj.

“Postupajući po prijavi, ovo tužilaštvo je formiralo predmet i Upravi policije dostavilo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja. Između ostalog, prikupljena su obavještenja od direktora Centra za socijalni rad za Opštinu Bijelo Polje…”, kazali su iz ODT, dodavši da su im sva obavještenja i izuzeta dokumentacija dostavljeni na ocjenu. Osnovni sud u Bijelom Polju 2015. godine osudio je bivšu direktorku tamošnjeg Centra za socijalni rad, Zlatu Lukač, na pola godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.. Direktor bjelopoljskog Centra za socijalni rad, Admir Mustajbašić, “Vijestima” je kazao da su u 11 predmeta nađene “minorne nepravilnosti” koje su u toku postupka otklonjene. On je rekao da je inspekcija socijalne i dječje zaštite vršila nadzor 14 mjeseci. Naglasio je i da su Centru za socijalni rad zbog upornih kontrola inspekcije vezane ruke i da ne mogu pomoći osobama koje žive u siromaštvu. Mustajbašić je kazao da je određeni broj korisnika, koji su navodno nezakonito primali naknade, podnio žalbe i pokrenuo upravni postupak tokom kojih im je priznato pravo na socijalu.

Istakao je da je bilo i slučajeva da se korisnici materijalnog obezbjeđenja zaposle, a ne prijave to Centru za socijalni rad. Neki od njih, tvrdi, potpisali su ugovore kako bi vratili sredstva koja su im isplaćivana. Mustajbašić je juče pozvao novinare da obiđu porodice koje su navodno nezakonito primale materijalno obezbjeđenje i vide u kakvim uslovima žive.

“Imamo porodicu sa troje ili četvoro djece, koja se u decembru kupaju vani i mi smo nakon nadzora inspekcije morali da im ukinemo socijalno davanje jer se majka odrekla nasljeđivanja neke livade koja je pripadala njenom rođaku”, pojasnio je Mustajbašić.

Iz UIP su “Vijestima” odgovorili da su, metodom uzorka, kontrolisali 47 predmeta korisnika prava na materijalno obezbjeđenje i da je utvrđeno da je 11 osoba ostvarivalo to pravo suprotno odredbama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i podzakonskim propisima.

Naglasili su da su prema bjelopoljskom Centru za socijalni rad preduzeli mjere ukazivanje, rješenje o otklanjanju nepravilnosti i donijeli tri zaključka o izricanju novčanih kazni zbog neizvršenja rješenja u iznosu od 1.800 eura.

“Kod djece koja su bila korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, a koristili su pravo na dodatak za djecu, Centar je utvrdio i prestanak ovog prava”, odgovorili su iz UIP.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim slučajem.

Nekadašnja direktorka Centra Lukač je 2015. osuđena na pola godine zatvora jer je, utvrdio je sud, pribavila korist za 49 osoba, tako što je sa računa te ustanove, na njihove račune preko banke prebacila ukupno 3.675 eura, bez pojedinačnih odluka o isplati jednokratne socijalne pomoći.

Inspektori demantuju da su prijavili direktora, a njega policija saslušavala

Iz UIP su “Vijestima” odgovorili da krivičnu prijavu nijesu podnijeli protiv direktora, već protiv “odgovornih lica” u toj ustanovi.

“Inspekcija je podnijela krivičnu prijavu i predložila da se utvrdi da li u postupanjima službenika centra (odgovornog lica, radnika na pravnim poslovima, stručnih radnika i drugih), a koji su bili zaduženi predmetima kod kojih su utvrđene nepravilnosti, ima elemenata krivičnog djela…”, piše u odgovoru. Iz tužilaštva su, međutim, kazali da je krivična prijava podnijeta protiv odgovornog lica u Centru, kao i ostalih zaposlenih… Direktor Mustajbašić “Vijestima” je rekao da je on odgovorno lice u Centru za socijalni rad, potvrdivši da je dao izjavu u policiji.

Mustajbašić je juče kazao i da će zaposlene, ukoliko se utvrdi njihova krivica, i on pozvati na odgovornost u ustanovi na čijem je čelu. Naglasio je da je na raspolaganju nadležnima da utvrde i njegovu navodnu krivicu u ovom slučaju.

(vijesti.me)