CG Live

Vaš pogled na grad

Bijelo Polje:Mještani protiv izgradnje kolektora

Dio mještana Potkrajaca, Strojtanice i Rasova, koji se protive izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda odustali su juče od protesta ispred zgrade bjelopoljske Opštine,pišu vijesti.

Organizator protesta Vehbo Čoković je kazao da su mještani odustali od protesta nakon što ga je na razgovor primio gradonačelnik Petar Smolović, koji mu je, kako kaže, obećao da će posredovati u rješavanju tog problema.

Građani tvrde da izgradnja postrojenja nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, te da bi njegova izgradnja dovela u pitanje opstanak ljudi, koji žive isključivo od poljoprivrede.

Svoje protivljenje su iznijeli i na nedavno odžanoj javnoj raspravi, koju su nakon iznošenja stavova u znak protesta napustili.

Član Odbora za zaštitu Potkrajaca Kemal Omerović je kazao da mještani Potkrajaca, Strojtanice i Njegnjeva neće ni po koju cijenu odustati od zahtjeva za izmještanje lokacije.

“Potkrajci imaju jedno od najplodnijih zemljišta u bjelopoljskoj opštini i sama izgradnja kolektora bi bila loša reklama za poljoprivrednike. Na području sela živi oko 5000 ljudi. Samo u Potrajcima živi oko 1000, a ne 106, koliko je navedeno u Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Elaborat se bazira isključivo na ovo naselje, a nisu uzete u obzir štetni uticaji koje izgradnja ima na naselja koja se direktno oslanjaju na tu MZ, prije svega Strojtanica, udaljena vazdušnom linijom oko 150 metara od mjesta izgradnje postrojenja, niti su uzete u obzir činjenice da se u blizini nalaze naselja Donje Rasovo i Nedakusi, koji su gusto naseljeni”, navedeno je u primjedbama mještana na elaborat.

Mještani navode da nije adekvatno riješeno pitanje odlaganja i deponovanja mulja, koji često sadrži teške metale i druge otrove, da Elaborat nije obradio uticaj na podzemne termalne vode na velikom turističkom potencijalu Kisjele vode.

U izvještaju Komisije za ocjenu elaborata navodi se da su prihvaćene primjedbe koje se odnose na promjenu naseljenosti u zadnjih godina, s obzirom da je elaborat rađen 2011. godine.

„Usvaja se i primjedba koja se odnosi na izletište Kisjele vode, kao i primjedbe koje se odnose na uticaj postrojenja na zagađenje“, stoji u izvještaju.

Vrijednost postrojenja je oko pet, dok je ukupna oko 20 miliona eura.

Autor:Jadranka Ćetković