CG Live

Vaš pogled na grad

Održan sastanak direktora Uprave policije i generalnog direktora za javnu bezbjednost Saveznog MUP-a Republike Austrije

Zajedničkom akcijom UP i FBI uhapšene tri osobe

Sprovodeći aktivnosti u okviru istrage ciljanog traganja i razmjenom operativnih saznanja kroz međunarodnu operativnu saradnju sa nadležnom kancelarijom FBI, službenici Uprave policije su 22. i 23. februara u dvije odvojene akcije na teritoriji opština Budva i Tivat locirali i lišili slobode tri međunarodno tražena lica.

Kvalitetnom i efikasnom međunarodnom saradnjom Uprave policije i FBI realizovana je ova značajna aktivnost.

Državljani Sjedinjenih Američkih Država R.A. (43), M.T. (37) i T.D. (40) potraživali su se od strane NCB Interpol-a Vašington zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje sa ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevjere, 11 krivičnih djela pronevjera, osam krivičnih djela bankarska prevara, krivično djelo teška krađa identiteta i krivično djelo zločinačko udruživanje sa ciljem pranja novca.

Navedena lica su se nalazila na listi traženih lica FBI-a, a kako se sumnja, u vremenskom periodu od marta do oktobra 2020. godine oni su planirali da prevare Upravu za mala preduzeća (Small Business Administration), američku vladinu agenciju i finansijske institucije, preko sredstava koja su bila namijenjena za fizička lica i kompanije pogođene pandemijom COVID-19.

Ova krivična djela vršili su na način što su koristili lažne i ukradene identitete da podnesu lažne prijave za kredit Upravi za mala preduzeća i finansijskim institucijama kojom prilikom su oštetili budžet Sjedinjenih Američkih Država, a sebi pribavili imovinsku korist od preko 16 miliona dolara.

Prilikom lišenja slobode kod R.A., M.T. i T.D. je pronađeno više falsifikovanih pasoša sa drugim identitetima koja su ova lica koristila prilikom skrivanja.

Lica će biti privedena Sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici na dalju nadležnost.

Slijedi dalja komunikacija pravosudnih organa Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.